U trendu

Širenje ruta na trgovinskom koridoru koji povezuje zapadnu Kinu sa svetom

Novi međunarodni trgovinski koridor kopno-more, trgovinski i logistički prolaz, otvorio je tokom 2022. godine 78 novih teretnih ruta do sada, postavljajući novi godišnji rekord od svog osnivanja 2017. godine, piše Sinhua.

Sa jugozapadnom kineskom opštinom Čongćing kao svojim transportnim čvorištem, koridor je proširio broj destinacija na 338 luka u 113 zemalja i regiona, rekao je Liu Vei, direktor koordinacionog centra za logistiku i operacije Novog međunarodnog trgovinskog koridora kopno-more.

Prema podacima centra, Čongćing je u prva tri kvartala ove godine prevezao 105.000 TEU tereta (jedinica teretnog kapaciteta kontejnerskih brodova i terminala) u vrednosti od 19,1 milijardu juana (oko 2,68 milijardi američkih dolara) preko koridora, što je povećanje od 29 odsto, odnosno 46 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Trgovački koridor kopno-more zajednički su izgradili regioni u zapadnoj Kini i nekoliko članica Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN). On omogućava efikasan transport tereta različitim vidovima kao što su železnica, autoputevi i plovni putevi.

Novouspostavljene rute uključuju one koje povezuju kineski Čongćing, Guidžou, Ningsiju, Gansu i Hunan sa Laosom, Vijetnamom i Mjanmarom, rekao je Liu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.