U trendu

Sitigrupa: Globalni rast u 2023. biće ispod 2,0 odsto

NJUJORK – Američka Sitigrupa je procenila danas da će globalni rast usporiti na ispod 2,0 odsto sledeće godine, pridruživši se sličnim projekcijama velikih finansijskih institucija kao što su Goldman Saks, Barkliz i J.P. Morgan.

Stratezi Sitigrupe su kao razloge ovako tmurne prognoze naveli kontinuirane izazove koje stvara kovid pandemija i rat između Rusije i Ukrajine, koji su vinuli inflaciju na višedecenijske rekordne nivoe i podstakli agresivno pooštravanje monetarne politike, prenosi Rojters.

„Smatramo da će globalni rezultat verovatno biti pod pritiskom ‘talasa’ nacionalnih recesija tokom godine koja je pred nama”, navode stratezi Sitija, predvođeni Nejtanom Šitsom.

Ovaj investicioni div sa Vol Strita takođe očekuje da će se rast američke ekonomije u 2023. više nego prepoloviti i da će iznositi 0,7 procenata u odnosu na raniju projekciju rasta od 1,9 posto.

Siti predviđa da će inflacija u SAD na godišnjem nivou biti 4,8 odsto sledeće godine, a da će referentna stopa Federalnih rezervi iznositi između 5,25 i 5,5 odsto.

Što se drugih regiona tiče, ova banka ocenjuje da će Velika Britanija i evrozona pasti u recesiju do kraja ove godine, jer se obe ekonomije suočavaju sa velikim energetskim izazovima na strani ponude i potražnje i pooštravanjem monetarne i fiskalne politike.

Prema prognozi Sitija, bruto domaći proizvod Velike Britanije i evrozone će pasti u 2023. godini za 1,5 posto, odnosno 0,4 procenta, respektivno.

Kad je reč o Kini, stratezi ove banke očekuju da će vlada ublažiti politiku nultog kovida, što će, po njihovom mišljenju, pokrenuti rast BDP-a na 5,6 posto iduće godine.

Istovremeno, za ekonomije u usponu predviđa se rast od 3,7 odsto, pri čemu će rast Indije iznositi 5,7 procenata, što je manje od prognoze iznete ranije ove godine o rastu od 6,7 odsto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar