U trendu

SKGO i GIZ potpisali sporazum sa 10 lokalnih samouprava o inkluziji marginalizovanih grupa

Predstavnici 10 lokalnih samouprava, Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) i Nemačke razvojne saradnje (GIZ) potpisali su danas sporazume o sprovodjenju lokalnih projekata u okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji – Inicijativa za inkluziju faza tri“.

Projekat zajednički implementiraju SKGO i GIZ koji ga i finansijski podržava, a projekti će biti realizovani u Novom Pazaru, Baču, Boru, Valjevu, beogradskoj opštini Zvezdara, Kuli, Mladenovcu, Novom Sadu, Požarevcu i Sremskoj Mitrovici.

Sporazumi su potpisani na godišnjoj Skupštini SKGO na kojoj je glavna tema bila „Strateški pravci jačanja lokalne samouprave“.

Menadžer projekta „Inicijativa za inkluziju“ Aleksandar Popović rekao je da je direktna podrška GIZ-a lokalnim samoupravama u prethodne dve faze iznosila ukupno nešto manje od 2,5 miliona evra bespovratnih sredstava, kao i da je u toku te dve faze zaposleno 536 ljudi.

Za treću fazu programa je, kako je rekao, namenjeno milion evra.

Popović je najavio da će do kraja naredne godine još oko 300 Roma i pripadnika marginalizovanih grupa dobiti posao.

Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava i društveni dijalog Ninoslav Jovanović objasnio je da se projekti odnose na prekvalifikacije, dokvalifikacije, pokretanje biznisa, podršku preduzećima da prime osetljive kategorije stanovništva, podršku gerontodomaćicama i druge vrste podrške.

„Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je sistemski podržala vakcinaciju oko 50.000 Roma, a inicijativu je podržao GIZ“, rekao je Jovanović.

On je naglasio da se preko 70 odsto onoga što Srbija treba da uradi da bi pristupila Evropskoj uniji odnosi na nivo nadležnosti jedinica lokalnih samouprava.

Jovanović je najavio da će početkom godine biti raspisan konkurs za prijem visokoobrazovanih Roma u državne institucije i pozvao ih da se prijave i nadju mesto u institucijama sistema jer je i zamerka EU bila da ih tamo nema.

On je rekao da iz romske marginalizovane grupe potiču tri poslanika i dva državna sekretara i da će u javnim službama biti još više.

Istakao je da je ova inicijativa jako važna zato što podaci pokazuju da su Romi prosečno šest puta siromašniji od najsiromašnih gradjana Srbije i da samo jedan od 100 Roma doživi 60 godina života.

Vodja programa nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“ koji sprovodi GIZ, Aleksandra Dimić-Ugrinaj izjavila je da taj program sprovodi različite direktne mere koji podržavaju marginalizovane osobe, prvenstveno u oblasti obrazovanja i zapošljavanja, ali i u krizi koju je izazvala pandemija KOVID19.

„Higijenski i prehrambeni paketi bili su izuzetno bitni kao prvi odgovor na ono što nas je zadesilo i preko 17.000 porodica je podržano na taj način. Različite kampanje obezbedile su pristup informacijama od značaja i vakcinaciji za one koji to žele“, rekla je Dimić-Ugrinaj i dodala da je još jedna njihova aktivnost bila obezbedjivanje pristupa pijaćoj vodi za preko 550 porodica u osam gradova i opština.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac kazao je da taj grad, koji već treći put sprovodi pojekat „Inicijativa za inkluziju“, uspeo da zaposli oko 150 lica u tri projekta čija je vrednost bila oko 500.000 evra.

„Zahvaljujući ovom projektu 58 lica je pokrenulo svoj posao, 60 se zaposlilo kod poznatog poslovavca, gde imamo i konkretnu pomoć privrednicima, a 75 lica je prošlo obuku prekvalifikacije, a veliko interesovanje bilo je za vozače kamiona i autobusa,“ rekao je Biševac.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar