U trendu

Skočile akcije Alibabe na vest o dolasku Džeka Ma u Evropu

GUANGDŽOU – Akcije Alibabe listirane na berzi u Hong Kongu skočile su danas za čak 9,0 posto nakon izveštaja da je osnivač ovog tehnološkog diva DŽek Ma oputovao u Evropu i posle vesti o novom čipu za povećanje kapaciteta računarstva u oblaku ove kompanije.

Tokom trgovačkog dana akcije Alibabe su se delimično spustile, ali su ipak zaključene u plusu od 6,6 procenata, izveštava CNBC.

Hongkonški časopis Ist Vik (East Week) objavio je u utorak, pozivajući se na neimenovane ali poverljive izvore, da je Ma tokom vikenda otputovao u Španiju sa prijateljima milijarderima i poslovnim partnerima na jedrenje.

Kineski dnevni list Saut Čajna Morning Post, koji je u vlasništvu Alibabe, kasnije je objavio tekst u kojem navodi da je Ma u Španiji na studijskom putovanju vezanom za pitanja životne sredine u oblasti poljoprivrede i tehnologije.

U Alibabi nisu odmah bili dostupni za komentar, dodaje CNBC i podseća da se u medijima intenzivno spekulisalo o tome gde se Ma nalazi nakon što se u oktobru prošle godine „izgubio“ vidokruga javnosti posle govora u kojem je kritikovao kineske finansijske regulatore.

Američka tv stanica napominje da su u januaru ove godine, kada se DŽek Ma prvi put pojavio nakon oktobarskog govora, Alibabine akcije takođe skočile tog dana.

Današnjem rastu cena akcija Alibabe doprinela je i vest, objavljena u utorak, da je kompanija lansirala novi čip za servere u nastojanju da poveća svoje mogućnosti računarstva u oblaku.

Računarstvo u oblaku se smatra ključnim segmentom budućeg rasta Alibabe, a trenutno učestvuje sa 8,0 procenata u ukupnim prihodima kompanije.

Kineski div u e-trgovini je saopštio danas da planira da sledeće godine otvori nove data centre u Južnoj Koreji i na Tajlandu kako bi nastavio širenje svog „klaud biznisa“ u inostranstvu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar