U trendu

Skok troškova zaduživanja Francuske posle odluke Makrona

PARIZ – Troškovi zaduživanja Francuske putem 10-godišnjih obveznica porasli su danas na najviši nivo u poslednjih godinu i po dana u odnosu na uporedne nemačke hartije, nakon što je predsednik Emanuel Makron najavio veću potrošnju u nastojanju da povrati mir u zemlji posle višenedeljnih nasilnih protesta.

Makron je kasno sinoć najavio povećanje plata za najsiromašnije radnike i rezanje poreza za penzionere, što su mere koje bi, kako se očekuje, trebalo da povećaju javne troškove za osam do deset milijardi evra, prenosi Rojters.

Prinosi na 10-godišnje francuske obveznice porasli su danas za pet baznih poena na 0, 756 odsto, što je učinilo da razlika u odnosu na ekvivalentne nemačke obveznice dostigne 47,5 baznih poena, što je najviši nivo od maja 2017. godine.

„Ove mere nagoveštavaju da će francuska vlada povećati rashode, što implicira na viši deficit u 2019. godini i slabi finansijsku poziciju Francuske“, izjavio je strateg Komercbanke Rajner Gunterman.

„Francuski dnevni listovi sugerišu jutros da bismo 2019. godine mogli da imamo deficit od 3,5 odsto u Francuskoj, što komplikuje diskusiju u evrozoni i pruža drugim zemljama, poput Italije, argument za veći deficit“, ocenjuje on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.