U trendu

Skromniji smo od Hrvata: Koliku platu želi prosečan Srbin?

Trećina zaposlenih iz Srbije, ali i drugim zemljama u regionu (33 odsto) koji su učestvovali u istraživanju kompanije Poslovi Infostud reklo je da se boji da bi mogli ostati bez posla u narednom periodu usled krize izazvane pandemijom, a većina ispitanika smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi.

Kada je reč o očekivanoj zaradi, u proseku, ispitanici iz Hrvatske imaju najviša očekivanja – priželjkuju platu veću od 1.100 evra, a najmanja očekivanja imaju u Severnoj Makedoniji gde je očekivana zarada 524 evra.

Ispitanici iz Srbije očekuju u proseku zaradu od 606 evra, a u Bosni i Hercegovini 809 evra.

U Srbiji, 29 odsto ispitanika navelo je željeni iznos od 401-500 evra, a 22 odsto u rangu 301-400 evra.

Platu od preko 1.000 evra očekuje manje od pet odsto kandidata.

Muškarci imaju viša očekivanja od žena – u proseku očekuju oko 690 evra, dok žene 100 evra manje, odnosno 590 evra.

Gledano po godinama starosti, najmlađi su najnižih očekivanja jer su među njima mahom početnici, dok su najstariji nešto više zahtevniji, očekujući do 100 evra više u proseku.

Prošle godine, anketa je pokazala da je za svoje radno mesto strahovala četvrtina zaposlenih ispitanika (24 odsto), tako da je vidljiv direktni uticaj koji je pandemija ostavila na mišljenje zaposlenih u Srbiji, saopšteno je iz kompanije Poslovi Infostud.

Muškarci se prosečno osećaju sigurnije na svom radnom mestu od ženskog pola, kao i ispitanici sa visokim i višim obrazovanjem.

Tokom trajanja Regionalnog sajma poslova, sajt za zapošljavanje Poslovi Infostud sproveo je istraživanje koje je za cilj imalo utvrđivanje stanje na srpskom i regionalnom tržištu rada.

Istraživanju su se priključili i partnerski sajtovi za zapošljavanje iz regiona MojPosao.ba, Vrabotuvanje.com.mk , MojPosao.hr i Deloglasnik.si.

Učestvovalo je više od 5.000 ispitanika, od kojih je skoro 2.000 bilo iz Srbije. Među ispitanicima iz naše zemlje bilo je 40 odsto zaposlenih, 50 odsto nezaposlenih i 10 odsto onih koji se i dalje školuju.

Za odabir radnog mesta najvažniji su međuljudski odnosi.

To pokazuje i anketa u kojoj je čak 63 odsto odsto ispitanika iz Srbije odabralo upravo međuljudske odnose kao jedan od najvažnijih faktora pri izboru poslodavca.

Na drugom mestu nalazi se visina zarade (62 odsto), a na trećem mogućnost učenja i napredovanja (42 procenta).

Bez obzira na zemlju iz koje dolaze, svim ispitanicima su dobri međuljudski odnosi na prvom mestu. Ispitanici iz Hrvatske u nešto većoj meri ističu ovaj faktor, nego ispitanici ostalih zemalja.

Visina zarade nešto je važnija ispitanicima iz Srbije i Makedonije, nego onima iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji posebno cene mogućnost učenja i napredovanja.

Nema većih razlika između muškaraca i žena u tome koje faktore gledaju prilikom odabira poslodavca.

Kada je reč o tome šta je najvažnije za dobijanje posla, odnosno koji faktori su presudni, najviše ispitanika iz Srbije smatra da su to znanje i veštine (28 odsto), a potom motivacija i želja za zaposlenjem (25 odsto).

Zanimljivo je da svega sedam odsto ispitanika smatra da je za dobijanje posla važna sreća, a šest odsto smatra da je važna stranačka pripadnost.

Prioriteti prema radnom statusu se razlikuju – zaradu više ističu zaposleni, mogućnost napredovanja oni koji se školuju, sigurnost posla onima koji su trenutno nezaposleni.

Oko 74 odsto ispitanika smatra da se njihov poslodavac dobro ili čak odlično snašao u krizi, dok četvrtina misli da su reakcije njihovih poslodavaca bile promašene i kako nisu pokazali dovoljnu brigu za radnike.

Snalaženje poslodavca u vreme pandemije bolje su ocenili ispitanici kojima je omogućen rad od kuće što je u Srbiji bilo moguće kod čak 41 odsto ispitanika, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.