U trendu

Slab oporavak poverenja investitora u evrozoni

BERLIN – Poverenje investitora u evrozoni ostalo je u avgustu u suštini nepromenjeno u odnosu na prethodni mesec, pri čemu je blagi oporavak bio premali da otkloni strah od recesije u 19-članom valutnom bloku, pokazuju rezutati nemačke istraživačke kompanije Sentiks, objavljeni danas.

Sentiksov indeks investicione klime u evrozoni popravio se na minus 25,2 poena sa minus 26,4 boda u julu, dok su ekonomsiti u anketi Rojtersa predviđali da će iznositi u avgustu minus 24,7 poena.

„Ekonomska situacija u zoni evra i dalje je teška. Recesija je i dalje vrlo verovatna“, naveo je u saopštenju glavni izvršni direktor Sentiksa, Manfred Hibner.

Dodao je da blagi oporavak investicionog raspoloženja ne znači da je opasnost prošla, navodeći u tom kontekstu slabo poverenje potrošača, inflaciju i cene energije.

Sentikov indeks o aktuelnoj investicionoj situaciji u zoni evra se zanemarljivo oporavio na minus 16,3 boda u avgustu nakon pada na minus 16,5 poena u prethodnom mesecu, što je bio njegov najniži nivo od marta 2021.

Indeks budućih očekivanja je porastao na minus 33,8 poena, ali je i dalje blizu julskog nivoa, najnižeg od decembra 2008.

U Nemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, situacija se pogoršala, pri čemu je indeks investicione klime pao na najniži nivo od maja 2020. godine, na minus 24,4 poena.

Anketa je sprovedena među 1.262 investitora u periodu između 4. i 6. avgusta, saopštio je Sentiks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar