U trendu

Slab početak trgovačke nedelje na BELEX-u

BEOGRAD – Neveliki promet i zanemarljiva negativna korekcija oba berzanska indeksa obeležila je početak trgovačke nedelje na BELEX-u.

Ukupan promet na berzi iznosio je 11,9 miliona dinara (101,3 hiljade evra), u kojem dominantan udeo imaju državne dužničke hartije.

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, zaključen je na približno istom nivou kao u petak, na 715,26 poena, a BELEXlajn se spustio na 1.520,53 poena.

Investiciona aktivnost na Open Marketu je podbacila, imajući u vidu da nijedna akcija nije zabelezila sedmocifren promet.

Najtrgovanija je bila preferencijalna akcija duvanske industrije „Filip Moris“ sa prometom od 0,7 miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 6.400 dinara.

Jedini dobitik je bio Aerodrom „Nikola Tesla“ čija je akcija ojačala za 0,1 procenat, na 906, dinara uz realizaciju od blizu 0,2 miliona dinara, dok se na listi gubitnika našlo samo proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna s padom od 1,0 posto, na 6.825 dinara, uz promet u iznosu nešto većem od 0,1 milion dinara.

Naftna industrija Srbije se zadržala na nivou od 599 dinara, a ostvarila je trgovanje od 0,1 milion dinara.

Na MTP tržištu je akcija društva Poljoprivredna proizvodnja Miletić, iz Srpskog Miletića, isprometovana za 2,3 miliona dinara po ceni od 4.000 dinara, istoj kao u petak.

Strani investitori su bili pasivni na tržištu akcija, pri čemu su u ukupnom prometu učestvovali sa mizernih 1,0 odsto, uz zanemarljiv udeo i u kupovini i u prodaji

Dve serije državnih obveznica denominovanih u evrima istrgovane su zajedno za 7,9 miliona dinara (67,6 hiljada evra). Gro tog prometa, tačnije 7,6 miliona dinara (64,6 hiljada evra) odnela je serija RSO20191 s rokom dospeća u januaru 2040.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.