U trendu

Slabiji oporavak poslovne aktivnosti u evrozoni

LONDON – Oporavak poslovne aktivnosti u evrozoni je ovog meseca bio slabiji od očekivanog, jer sve veći pad u proizvodnoj industriji bloka koči kompanije iz sektora usluga.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava londonska kompanija IHS Markit i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja evrozone, porastao je na samo 51,6 poena u tekućem mesecu sa aprilskih 51,5 poena.

To je ispod prosečne procene analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi, a koji su prognozirali PMI od 51,7 poena.

„Ne samo da je sadašnji rast krhak kako pokazuju istraživanja, već postoje i negativni rizici za budućnost“, ocenjuju ekonomisti banke „Morgan Stenli“.

Podaci IHS-a ukazuju na to da će rast bruto domaćeg proizvoda evrozone u tekućem kvartalu iznositi 0,2 odsto, što je slabije od 0,3 odsto koliko su predviđali analitičari u Rojtersovoj prošlomesečnoj anketi.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je prošlog meseca nagovestio moguću veću podršku ekonomiji evrozone, ako se njeno usporavanje nastavi, podseća britanska agencija.

Istovremeno, poslovno poverenje u Nemačkoj se pogoršalo ovog meseca više od očekivanja, i to pretežno zbog pada poverenja u uslužnom sektoru, saopštio je danas minhenski ekonomski institut Ifo.

Sve to, kako ocenjuje Rojters, sugeriše da ekonomija gubi na zamajcu posle solidnog rasta sa početka 2019. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.