U trendu

Slabiji oporavak poslovne aktivnosti u evrozoni

LONDON – Oporavak poslovne aktivnosti u evrozoni je ovog meseca bio slabiji od očekivanog, jer sve veći pad u proizvodnoj industriji bloka koči kompanije iz sektora usluga.

Indeks menadžera nabavke (PMI), koji izračunava londonska kompanija IHS Markit i koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja evrozone, porastao je na samo 51,6 poena u tekućem mesecu sa aprilskih 51,5 poena.

To je ispod prosečne procene analitičara koji su učestvovali u Rojtersovoj anketi, a koji su prognozirali PMI od 51,7 poena.

„Ne samo da je sadašnji rast krhak kako pokazuju istraživanja, već postoje i negativni rizici za budućnost“, ocenjuju ekonomisti banke „Morgan Stenli“.

Podaci IHS-a ukazuju na to da će rast bruto domaćeg proizvoda evrozone u tekućem kvartalu iznositi 0,2 odsto, što je slabije od 0,3 odsto koliko su predviđali analitičari u Rojtersovoj prošlomesečnoj anketi.

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi je prošlog meseca nagovestio moguću veću podršku ekonomiji evrozone, ako se njeno usporavanje nastavi, podseća britanska agencija.

Istovremeno, poslovno poverenje u Nemačkoj se pogoršalo ovog meseca više od očekivanja, i to pretežno zbog pada poverenja u uslužnom sektoru, saopštio je danas minhenski ekonomski institut Ifo.

Sve to, kako ocenjuje Rojters, sugeriše da ekonomija gubi na zamajcu posle solidnog rasta sa početka 2019. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike