U trendu

Slika kune na hrvatskoj evrokovanici ukradeno autorsko delo?

ZAGREB – Komisija za novac Hrvatske narodne banke (HNB) saopštila je danas da proverava da li je jedan od nagrađenih autora na hrvatskoj kovanici od jednog evra neovlašćeno koristio tuđe fotografije u svom dizajnu, pošto je u petak u Zagrebu predstavljeno kako će izgledati nove evrokovanice, javio je HRT.

Iz hrvatske vlade su poručili da je konkurs vodila Komisija za novac HNB i da su svi takmičari morali da prilože izjavu kojom garantuju da su vlasnici autorskih prava.

„Komisija za novac hitno je pristupila proveri idejnog rešenja hrvatske strane eurokovanice s motivom kune. Po završenoj provjeri, Komisija će o svojoj odluci informisati javnost“, odgovaraju iz HNB-a.

Autor pobedničkog rešenja Stjepan Pranjković još se nije oglasio, ali jeste škotski fotograf koji je, kako prenosi index.hr, rekao da ga niko nije kontaktirao vezano za tu fotografiju i da je očito to kuna s njegove fotografije.

Na sednici Nacionalnog veća za uvođenje evra kao službene valute u Hrvatskoj, održanoj u petak, predstavljeno je kako će izgledati kovanice evra.

Na kovanicama od 50,20 i 10 centi je lik Nikole Tesle.

„Na kovanicama evra i centa koji će biti u opticaju u Hrvatskoj i ostalih 19 zemalja članica evropodručja naći će se dizajn motiva koji će predstavljati Hrvatsku, a vlada je zaključkom potvrdila da su motivi: hrvatska šahovnica, geografska karta Republike Hrvatske, kuna, lik Nikole Tesle i pismo glagoljica“, rekao je premijer Andrej Plenković, koji je predsedavao sednicom, prenosi index.hr.

Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom, koji je vlada donela u decembru 2020 predviđen je odabir motiva i njihova grafička rešenja za hrvatske evrokovanice, a Hrvatska narodna banka je određena kao institucija koja će organizovati nabavku novčanica i kovanog novca evra.

Za razliku od banknota evra, koje su jednake u svim članicama evrozone, kovani novac evra i centa ima obeležja zemlje koja ga je izdala, pri čemu su na naličju prikazani nacionalni simboli te zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar