U trendu

Slobodan izvoz žitarica ili otkup ovogodišnjeg roda

BEOGRAD – Članovi udruženja u osnivanju „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ predali su danas na pisarnici Ministarstva poljoprivrede zahteve među kojima je najvažniji da se dozvoili izvoz pšenice, ili da država otkupi kompletan ovogodišnji rod po ceni do 45 dinara za klilogram.

Oni su u Ministarstvo uz zahteve doneli veliku korpu sa pšenicom, suncokretom i kukuruzom da bi pokazali nadležnima kakav je rezultat ovogodišnje suše na useve.

Radoslav Adamović iz Krčedina rekao je da će suša i zabrana izvoza žitarica doveti poljoprivrednike do propasti i da su zato morali da reaguju.

On je naglašio da ovoj grupaciji, od oko 2.000 poljoprivrednika iz različitih delova Vojvodine, nije namera da protestuju i blokiraju saobraćaj, već da pokušaju da reše probleme u institucijama.

„Osnovni zahtev je da se dozvoli izvoz. Ako se ne dozvoli, tražimo da država otkupi svu pšenicu od poljoprivrednika u Srbiji po ceni od 45 dinara sa PDV-om. Tražimo jetinije đubrivo. Ako je tržišna privreda, onda neka nam po tržišnim cenama otkupe našu robu, ako ne onda da nam se pomogne za đubrivo, za naftu, jer imamo najskuplju naftu, najniže cene naših proizvoda i najmanje subvencije u Evropi“, naglasio je Adamović.

NJegov kolega iz Jaše Tomića Vukašin Baćina istako je da su poljoprivrednici ove godine prvi put u istoriji predali pšenicu u silose bez cene.

„Još ne postoji zvanična cena kod otkupljivača. Država je uvela zabranu izvoza naših prizvoda, samim tim je stala trgovina pšenicom. Mi smo je pokosili, predali je u tuđa skladišta i sada nit imamo cenu nit imamo novac. Za sada nema cene ni za skladištenje, ali je prošlih godina bilo jedan odsto od vrednosti robe na mesečnom nivou“, rekao je Baćina.

On je ocenio da je suša gotovo prepolovila rod pšenice na oko 4,5 tone po hektaru, a da ostale poljoprivredne kulture izgledaju još gore.

„Pogledajte kako su male glave sunciokreta. Kukuruz je u još goroj situaciji, siguran sam da se na mnogo mesta u Banatu neće ni skidati kukuruz, nego ćemo ga samo istarupirati. Suncokrte će možda napraviti 20 odsto roda i to je sve, jer smo prošle nedelje sedam-osam dana imali temperature preko 40 stepeni“, upozorio je Baćina.

On je izrazio nadu da će nadležni iz Minsitarstva poljorpivrede odgovoriti na zahteve i dodao da će ukoliko se to ne dogodi, u suboitu uveče imati sastanak na kome će odlučiti o daljim koracima.

Naveo je da je „Inicijativa za opstanak poljoprivrednika Srbije“ formirana na vajber grupi od poljoprivrednika koji isto ghledaju na probleme u toj delatnosti i da je za nekoliko dana oklupila oko 2.000 članova.

Među njihoviim zahtevaima je da se na svim benzinskim stanicama dozvoli oslobađanje dizela od akcize na količine do 100 litara po hektaru, povećaju podsticaji u stočarstvu, zaštite domaći voćari u povrtari od nekontrolisanog uvoza, direktna davanja od 300 evra po hektaru i subvencija za đubrivo u mininmalno iznosu od 50 procenata od cene đubriva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar