U trendu

Slovenačka pošta ulazi na tržište Srbije?

BEOGRAD – Antimonopolska agencija Slovenije dala je „zeleno svetlo“ tamošnjoj državnoj Pošti za preuzimanje kompanije za logistiku „Intereuropa“ u transakciji koja se procenjuje na 100 miliona evra, piše crnogorski portal Bankar.me.

Kompanija Intereuropa je najveća logističarska kompanija u Sloveniji, a na sajtu ovog koncerna stoji da su sa svojom poslovnom mrežom prisutni sa 12 povezanih društava u devet država, među kojima je i Srbija.

Ovo preduzeće, prema podacima dostupnim na sajtu kompanije u našoj zemlji, ima 130 zaposlenih u Srbiji i pet poslovnica, u Dobanovcima, Surčinu, Nišu, Preševu i Šidu.

Pošta Slovenije je, inače, postigla u aprilu ove godine sporazum o kupovini nešto više od 72 odsto udela u ovoj logističkoj grupi.

Udeo u Intereuropi zajednički su prodavali državna SID banka i NLB, Gorenjska banka, SKB banka i Intesa Sanpaolo.

Kompanija ima poslovne jedinica i logističke terminale u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, na teritoriji Kosova i Metohije, Albaniji i Ukrajini.

Intereuropa je i vlasnik crnogorskog preduzeća Zetatrans, koje će na ovaj način dobiti novog vlasnika – državu Sloveniju.

Odluci antimonopolske agencije Slovenije prethodili su višemesečni pregovori poslovnih banaka kao najvećih poverenika finansijski posrnule Intereurope, s zainteresovanim kupcima.

Osim Pošte Slovenije, kako su preneli mediji, nameru preuzimanja Intereurope iskazali su i britanski logističar „Xpediator“ i turska kompanija Netlog Logistics. Osim ponude za otkup deonica Intereurope, zaintresovani kupci morali su se obavezati i na vraćanje dugova slovenačkog logističara.

Intereuropa zapošljava 1.369 radnika, a u poslovnom izveštaju kompanije za prvu polovinu ove godine navodi se, piše crnogorski portal, da je Intereuropa ostvarila 80,6 miliona evra prihoda uz dobit od 3,1 milion evra.

Kad su u pitanju dugovi Intereurope koji su kompaniju i doveli do prodaje, u pomenutom izveštaju naznačeni su podaci za prvi kvartal ove godine, prema kojima je kompanija dužna 53,9 miliona evra, što, navodi se, predstavlja smanjenje duga od 3,3 miliona evra u odnosu na poslednje tromesečje 2018. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar