U trendu

Slovenija se zadužila 1,75 milijardi evra na startu godine

LJUBLJANA – Slovenija je u 2022. nastavila tradiciju izlaska na međunarodno tržište duga na samom početku godine, emitujući dve serije obveznica u ukupnoj vrednosti 1,75 milijardi evra.

Kako je saopštilo Ministarstvo finansija, emitovana je četvorogodišnja obveznica u vrednosti 1,25 milijardi evra i 40-godišnja od pola milijarde evra, prenosi agencija STA.

Prinos na četvorogodišnju obveznicu je negativan i iznosi minus 0,241 posto, a na obveznicu ročnosti 40 godina je 1,183 procenta.

Prikupljena sredstva će se koristiti za finansiranje budžeta i refinansiranje starih kreditnih obaveza.

Posao prikupljanja ponuda za slovenačke obveznice zajedno su vodile banke: Barkliz, BNP Pariba, Komercbanka, Dojče banka, Goldman Saks Evropa i J.P. Morgan.

Investitori u četvorogodišnje obveznice su uglavnom iz Velike Britanije, Irske, Francuske i zemalja Beneluksa, dok je većina investitora u 40-godišnje dužničke hartije iz Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Slovenija će se ove godine ukupno zadužiti za 5,05 milijardi evra, prema programu finansiranja budžeta koji je vlada usvojila početkom decembra, dodaje STA.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar