U trendu

Slovenija smanjuje cene dizela na pumpama uz autoputeve

LJUBLJANA – Ukidanjem dva doprinosa na dizel gorivo slovenačka vlada danas je delovala na smanjenje njihove maloprodajne cene koje će se primenjivati dan nakon objave dve uredbe u službenom listu.
Uredbe kojima se cene dizela smanjuju primjenjivace se samo na dizel gorivo na pumpama uz autoputeve, gde su cene zadnjih desetak dana bile sasvim liberalizovane što je izazvalo proteste vozača i povremene nestašice goriva na ostalim pumpama u naseljima.
Uredbom je propisano da ce niže cene dizela na autoputevima važiti za sve, kazao je na konferenciji za novinare u Ljubljani nakon sednice vlade ministar za infrastrukturu Bojan Kumer, prenosi Hina.
Dizel gorivo po toj uredbama sniženoj ceni moćice da kupuju svi, i vozači putničkih automobila, i vozači u tranzitu, dodao je on, time otklonivši ranije najave da će se nove cene dizela odnositi samo za vozače transportnih vozila i putničkog saobraćaja.
Rec je o privremenoj meri koja stupa na snagu dan nakon objave u službenom listu, možda već u petak ili koji dan kasnije, pojasnio je Kumer.
Prema rečima ministra, vlada od distributera očekuje da što više smanje svoje marže, a od vozača teretnih i putnickih vozila na dizel dobila je obećanja da više neće za gorivo skretati na lokalne pumpe u naseljima i tako stvarati gužve.
Što se tice vanrednog stanja na benzinskim pumpama zadnjih dana, posebno proteklog vikenda i nervoza zbog nestašice nekih goriva, kazao je da je vlada od distributera dobila garancije da su sada obnovili zalihe i da se situacija “stabilizuje”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar