U trendu

„Slučajna“ dobit biće oporezovana sa do 40 odsto

BEČ – Austrijska vlada odlučila je da oporezuje takozvanu “slučaju” dobit kompanija sa do 40 odsto, što će pre svega pogoditi energetske koncerne.

Tim porezom vlada želi da generiše dve do četiri milijarde evra, sredstva koja će koristiti za podršku domaćinstvima i preduzećima u energetskoj krizi, najavili su austrijski vicekancelar Verner Kogler i ministar finansija Magnus Bruner.

Oni su ukazali da će deo dobiti naftnih i gasnih kompanija biti oporezovan novim porezom, dok će država kod proizvođača struje to činiti kroz ograničenje cene.

Kao osnovu kod naftnih i gasnih kompanija će se uzeti prosečna dobit u poslednje četiri godine – od 2018.do 2021.-, a ako je aktuelna dobit za 20 odsto iznad tog proseka, taj deo će biti oporezovan sa 40 odsto.

Pošto i za čitavu dobit kompanija mora da plati redovan porez na dobit, to znači da će taj deo iznad proseka biti oporezovan sa ukupno 65 odsto.

Međutim, ako firme mogu dokazati da investiraju u obnovljive izvore energije porez se smanjuje sa 40 na 33 odsto.

Vlada će svoj predlog odmah proslediti parlamentu na razmatranje, a kako su najavili Kogler i Bruner, ta mera je ograničena do kraja iduće godine i biće u vezi fosilnih energenata naplaćivana retroaktivno od 1.jula ove godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar