U trendu

Smenjen Nadzorni odbor fabrike Zastava oružje u Kragujevcu

Nadzorni odbor fabrike Zastava oružje smenjen je danas na vanrednoj sednici Skupštine društva i postavljen novi koji preuzima upravljanje fabrikom „na potpuno razorenim temeljima“, saopštio je Samostalni sindikat te fabrike.

Smenjeni su predsednik NO Ivica Marjanović, kao i članovi Slobodan Stošić i Amir Osmanagić.

Kako je saopšteno, danas su postavljeni i novi članovi Nadzornog odbora Ivan Delić, Miroljub Nikolić i Ivan Ivković.

„Više od šest godina, posle stalnih upozorenja Sindikata, trebalo je Vladi Srbije i Ministarstvu odbrane da pokrenu postupak razrešenja i uskraćivanja bezrezervne podrške daljem urušavanju fabričkog sistema koji se godinama odigravao pod dirigentskom palicom predsednika Nadzornog odbora Ivice Marjanovića“, naveli su u sindikatu.

Podsećaju da su do sada ignorisana upozorenja prethodnih godina i brojni zahtevi zaposlenih i sindikata da se smeni predsednik Nadzornog odbora zbog „nekompetencije, zloupotreba i marifetluka“.

Smatraju da su takvo ponašanje i vodjenje politike prema fabrici u tom periodu podržavali ministar odbrane Zoran Djordjević, Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, pomoćnik ministra Nenad Miloradović, kao i Vlada Srbije.

Takvo upravljanje više od pola decenije za fabriku i zaposlene imalo je katastrofalne posledice, jer je posle šest godina fabrika ostala potpuno devastirana sa ogromnim dugovanjima i gubicima koji su u tom periodu iznosili više od sedam milijardi dinara, odnosno preko 60.000.000 evra“, saopštio je sindikat.

Naveo je da ako je državi stalo do fabrike, trebalo bi da sabere štetu, pokrene odgovornost za učinjena nedela prema fabrici, odobri hitnu pomoć za saniranje posledica i na taj način zaštiti vlasništvo.

To, istakao je sindikat, treba uraditi što pre, zbog fabrike, radnika, Grada i države Srbije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar