U trendu

Smoki, Chipsy, Plazma i Jaffa cakes među 25 vodećih u regionu

Srpski brendovi Smoki, Chipsy, Plazma i Jaffa cakes su među 25 vodećih regionalnih brendova, prema najnovijoj rand listi agencije za tržišno savetovanje i istraživanje Valicon.

Prvu poziciju na listi vodećih brendova preuzela je Koka-Kola, potisnuvši višegodišnjeg lidera Milku na poziciju drugog najjačeg brenda u regionu, koji obuhvata Srbiju, Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Makedoniju, prema saopštenju agencije Valicon.

Treće mesto pripada Cedeviti, koja je u odnosu na prošlogodišnje rangiranje, zamenila svoju poziciju sa Vegetom. Na petom mestu je Argeta, za kojom slede Smoki, Orbit, Kokta, Nivea i Jana.

Srpski brend Smoki je na regionalnoj listi zauzeo šesto mesto, Chipsy drži poziciju 13, Plazma 16, a Jaffa cakes 21. mesto.

Chipsy, originalni srpski brend čipsa, popravio je svoju poziciju u Sloveniji i Hrvatskoj, i ostvario je najveći skok među svim izmerenim brendovima sa pozicije 26 na poziciju 13, čime je, kako se navodi u saopštenju Valicona, ojačao svoj regionalni uspeh.

Na srpskoj lestvici „Valicon top 10“ lokalnih brendova, među prvih deset nalaze se čak četiri brenda holding kompanije „Moji brendovi“. Plazma je na prvom mestu, zatim Moja kravica na 4. i 8. mestu, a Knjaz Miloš na 6. mestu.

Moja kravica je jedini brend u regionu koji je sa svoje dve kategorije, Moja kravica mleko i Moja kravica jogurt, osvojio mesta u lokalnoj TOP10 grupi.

Listi Valicon top 25 ove godine su dodati novi brendovi: Chipsy, Kiki bombone i Sprite, dok su Chipsy i Colgate brendovi koji su najviše napredovali u 2016. godini.

Takođe je saopšteno da je primetan trend smanjenja zaostatka regionalnih brendova u odnosu na globalne, pošto skoro polovinu TOP25 brendova sada čine brendovi regionalnog porekla.

Prošle godine rezultat je bio 15 prema 10 u korist globalnih brendova, da bi ove godine to bilo 13 prema 12 u korist globalnih brendova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar