Socijalno-ekonomski savet nije postigao dogovor o povećanju minimalne cene rada u Srbiji

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta danas se nisu dogovorili o minimalnoj ceni rada koja bi se isplaćivala od naredne godine.

Predlog Vlade Srbije i poslodavaca bio je da nova minimalna cena rada po satu bude 155 dinara, odnosno da povećanje iznosi 8,6 odsto, a sindikati su tražili povišicu od 10 odsto.

To znači da će, ako Vlada Srbije donese odluku o povišici cene radnog sata od 8,6 odsto minimalna zarada iznositi 27.022 dinara.

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika, 24.800 dinara.

Na konferenciji za novinare članovi Socijalno-ekonomskog saveta su kazali da će povećanje minimalne zarade pratiti „dogovor i očekivanje“ da će u naredne tri do četiri godine „minimalac“ rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da je su polazne tačke bile udaljenije.

„Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nadjemo kompromis i uspeli smo“, rekao je Mali.

Kazao je da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost i zarade.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije Ljubiša Orbović je rekao da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici „minimalca“ i istakao da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.