U trendu

Socijalno ekonomski savet podrzao Nacrt zakona o uslugama

BEOGRAD – Socijalno-ekonomski savet (SES) danas je dao pozitivno mišljenje o Nacrtu Zakona o uslugama, dok su iznete rezerve prema Zakonu o elektronskom fakturisanju, izjavio je posle sednice predsedavajući SES-a i predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

On je na konferenciji za novinare naveo da je Zakon o uslugama pozitivan primer saradnje socijalnih partnera u čiju su pripremu uključeni i da bi takva praksa trebalo da se primenjuje i za druge zakone.

„Za razliku od njega, razilazimo se sa Ministarstvom finansija kada je reč o Zakonu o elektronskom fakturisanju, jer mislimo da, ako se neki njegovi delovi ne promene, on neće dobro proći u praksi“, smatra Nenezić.
Istakao je da je za svaku pohvalu to što je Vlada Srbije ove godine u zakonsku proceduru dala 67 zakona i izmena zakona, ali da bi u njihovu pripremu trebalo više uključiti socijalne partnere.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i član SES-a Darija Kisić Tepavčević sednicu je ocenila uspešnom i navela da i kada socijalni partneri na neke probleme gledaju iz različitih uglova, imaju cilj da dođu do zajedničkog, najboljeg rešenja.

Čestitala je prestojeći praznik rada 1. maj i istakla da socijalni partneri treba zajedno da rade da poboljšaju uslove rada i položaj radnika u Srbiji.

Član Saveta i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, ukazao je na nezadovoljtsvo što se mnogi ključni zakoni i odluke ne razmatraju na SES-u i kao primer naveo rebalans budžeta.

„Zato Savet nema dovoljan uticaj i mi kao socijalni partneri u njemu“, istakao je Stojiljković.
Sličan stav izneo je i zamenik člana Saveta i generalni sekretar Saveza samostalnih sindikata Srbije, Zoran Mihajlović, pošto su, kako je rekao, mnogi bitni zakoni prošli mimo SES-a.

Prema njegovim rečima, Savet bi trebalo da povrati savetodavnu ulogu koju je nekada imao i da bude korektivni faktor u donošenju važnih rešenja i odluka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.