U trendu

Socijalno-ekonomski savet Srbije traži dugoročnu strategiju položaja zaposlenih u prosveti

Redovna 115. sednica Socijalno-ekonomskog saveta održana je danas u Palati Srbija, u Beogradu, a zaključak je da je neophodno izraditi dugoročnu strategiju materijalnog položaja zaposlenih u prosveti u Srbiji.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković rekao je da je na sednici pored ukupnog materijalnog položaja zaposlenih u prosveti bilo i rasprave o minimalnoj ceni rada.

Podsetio je da je pre 10 godina minimalna cena rada bila 17.748 dinara, dok je danas 40.020 dinara, 125 odsto više.

„U tom periodu je došlo do rasta zaposlenosti odnosno do smanjenja nezaposlenosti i smanjenja sive zone. Minimalna cena rada je pokrivala 55 odsto minimalne potrosačke korpe u 2012. godini, a sada minimalna cena rada pokriva 87 odsto korpe. Učinićemo sve da povećamo zaposlenost i da vodimo računa o standardu građana“, rekao je Selaković.

Predstavnica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić rekla je da je taj sindikat na sednici izložio kompleksne probleme sa kojima se suočavaju prosvetni radnici, ali da je prioritet poboljšanje materijalnog stanja koje je preduslov za poboljšanje i ugleda prosvetnih radnika.

„Prosečna plata u prosveti je za 9,1 odsto niža od prosečne plate u Srbiji, po tome smo jednistveni ne samo u regionu već i u Evropi. Nakon višedecenijskog otpuštanja, imamo manjak kadrova nastavničkih profesija. Mladi se retko opredeljuju da rade u školama jer je slabo plaćen posao“, rekla je Ilić.

Navela je da je na sednici traženo i to da se nađe rešenje kako da se odovoje plate tetkica od administartivnih radnika u prosveti, jer su prema njenim rečima, one praktično na istom nivou.

Predstavnik Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavinost“ Srđan Slović rekao je da se prosveta dugo bori za pravičnost i da je to posledica neprimenjivanja platnih razreda i grupa.
Predstavnica Udruženja granskih sindikata „Nezavisnost“ Čedanka Andrić rekla je da su iz udruženja po drugi put podneli inicijativu da se pregovori o minimalnoj ceni rada vode ranije, „jer su prošle godine promenjeni parametri prema kojima su se definisale cene rada“.

„Imamo argumente za povećanje minimalne cene rada. Više bismo voleli da pričamo o zaradama a ne o minimalnoj ceni rada. Nažalost minimalna zarada postaje sve više reper za utvrđivanje svih ostaligh zarada, a trebalo bi da bude izuzetak koji se isplaćuje samo u trenutku kada preduzeće ima probleme poslovanja“, rekla je Andrić.

Istakla je da je sinikat „Nezavisnost“ inicirao izmenu uredbe koja se odnosi na dnevnice za državne službenike i nameštenike za koje dnevnica iznosi 150 dinara i rekla da smatra taj iznos neprimerenim.

Prestavnik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić rekao je da je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta inicirano da se predlozi koji se donesu na Sednici, upute nadležnim ministarstvima kako bi se tamo sprovodile brže.

„U tome se nadam da ćemo imati sprovedenu najbitniju tačku, a to je da u radnim grupama, kada se donose nacrti zakona, budu uključeni socijalni partneri ali sindikati i poslodavci“, rekao je Nenenzić.

Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta bila je i predsednica Vlade Ana Brnabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.