U trendu

Sojaprotein proširio tržište

Sojaprotein, jedan od najvećih evropskih preradjivača genetski nemodifikovane soje, u poslednjih godinu dana proširio je tržište na Bliskom i Dalekom istoku i severnoj Africi i danas izvozi u 53 zemlje, pri čemu je 30 evropskih zemalja centralno tržište kompanije, izjavio je Nikola Vujačić, izvršni direktor i direktor operacija u Viktorija grupi, u čijem sastavu je i Sojaprotein.

„Proizvode od soje izvozimo na pet kontinenata, što nas čini jednim od najvećih preradjivača NON-GMO soje na svetskom nivou. Na svim ovim tržištima veliki je izazov zadovoljiti specifične zahteve kupaca, ali i uvek odgovoriti na hitne narudžbine. Zaista smo jedni od retkih proizvodjača u svetu sa ovako širokom paletom proizvoda kako za prehrambenu i farmaceutsku industriju, tako i za ishranu životinja“, navodi se u izjavi Vujačića.

On je rekao da Srbija ima dugu i uspešnu tradiciju u proizvodnji soje i uz Ukrajinu i Italiju najveći je evropski proizvodjač te uljarice, što Sojaproteinu daje dobru poziciju, a uspešan plasman u izvozu duguje činjenici da kompanija preradjuje isključivo genetski nemodifikovanu soju.

„Sojaprotein stalno stiče nove kupce iz evropskih i vanevropskih zemalja. Švajcarski Nestle i nemački Bajer su neka od našoj javnosti dobro poznatih imena, ali tu su i drugi svetski giganti, izjavio je Vujačić.

Prema njegovim rečima, Sojaprotein više od 90 odsto troškova plaća u Srbiji, dok u strukturi prihoda više 60 odsto dolazi iz izvoza, što omogućava Sojaproteinu da iz godine u godinu bude jedan od najvećih neto izvoznika u Srbiji.

Victoria grupa je, prema podacima Ministarstva finansija Srbije i Uprave carina, medju 15 najvećih izvoznika Srbije, a njene kompanije Sojaprotein i Victoriaoil nalaze se medju najvećim pojedinačnim neto izvoznicima i u samom vrhu u izvozu prehrambenog sektora.

U prva četiri meseca ove godine Victoria Group je na inostranom tržištu prihodovala 48 miliona evra, a Izvršni odbor kompanije očekuje da će ove godine poslovni prihodi nadmašiti prošlogodišnje kada je ostvaren rast od 40 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.