U trendu

Sokobanja se priprema za 180. godišnjicu turizma

Direktor Organizacije za turizam i kulturu Sokobanje Ljubinko Milenković izjavio je danas da je ta opština pripreme za predstojeću turističku sezonu počela krajem prošle godine, a da će narednih dana početi i pripreme za obeležavanje 180 godina organizovanog turizma u tom mestu, ali i u čitavoj Srbiji.

„Ovih dana biće održana sednica Organizacionog odbora za obeležavanje tog značajnog jubileja. Godišnjicu ćemo obeležiti važnim dogadjajima i tradicionalnim manifestacijama“, rekao je Milenković za Betu.

On je izjavio da se 8. jun po starom kalendaru ili 21. jun po novom kalendaru smatra datumom početka organizovanog turizma u Sokobanji i Srbiji jer je tada prvi put jedan gost zvaničnim vaučerom upućen na odmor u jedno turističko mesto.

„Zvaničnim vaučerom, po nalogu kneza Miloša Obrenovića, zastavnik Lazarević iz Vojnopolicijske kancelarije u Kragujevcu upućen je u Sokobanju na upotrebu lekovite vode i odmor“, podsetio je Milenković.

Prema njegovim rečima, pripreme za jubilej i predstojeće leto podrazumevaju promotivne aktivnosti, ali i ponudu novih sadržaja kao što je Letnja pozornica „Vrelo“.

„Manifestacije koje se već godinama organizuju u Sokobanji biće unapredjene i dobiće novi oblik koji će potpuno odgovarati potrebama savremenog gosta. Biće pre svega unapredjeno tradicionalno Banjsko kulturno leto“, izjavio je Milenković.

On je istakao da će i ovog leta u Sokobanji biti organizovane tradicionalne manifestacije poput nadmetanja harmonikaša „Prva harmonika Sokobanje“, Maratona želja, Svetog Jovana biljobera, Zlatnih ruku, ali i one novije kao što je rok i haus festival „Grin hart“.

Milenković je kazao da je Sokobanja prošle godine zabeležila rast broja turista od 13 odsto u odnosu na 2015. godinu, što je dva odsto više od republičkog proseka.

„Prema našim podacima, u Sokobanji je prošle godine bilo oko 105.000 gostiju koji su ostvarili blizu milion noćenja“, izjavio je Milenković.

On je kazao da Sokobanja beleži rast broja domaćih ali i stranih gostiju, pre svega iz Bugarske i Rusije.

„Sve je više gostiju iz zapadne Evrope koji potencijale Sokobanje koriste za aktivan odmor. Primera radi, imamo bicikliste iz Velike Britanije koji svake godine u junu i septembru dolaze da bi vozili bicikl po Ozrenu“, naglasio je Milenković.

Kako je istakao Milenković, poslednjih desetak godina, struktura gostiju u Sokobanji se promenila u korist mladjih ljudi koji žele aktivan odmor.

Porodice sa decom, dodao je Milenković, sada su najčešći posetioci banje u podnožju Ozrena.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.