U trendu

Soković: I pored krize, Dunav osiguranje dobro posluje, ova godina biće dobra

KOPAONIK – Ekonomska kriza pogađa sve sektore, pa ni finansijski sektor ne može ostati imun na nju, ali je Dunav osiguranje i pored toga lane imalo dobre rezultate, posebno kada je reč o fakturisanoj premiji, jer smo prvi put smo dostigli fakturisanu premiju od 300 miliona evra na tržištu osiguranja, izjavila je direktorka Izvršnog odbora Dunav osiguranja Ivana Soković.

„Poslednji put smo 200 miliona evra dostigli 2018. godine, što govori da je ovo značajan napredak i kada je reč o svesti osiguranika, kao i o standardu građana kada mogu te premije da plaćaju“, izjavila je ona za Tanjug posle učešća na panelu „Pratite trend-budite osigurani“ na Kopaonik biznis forumu.

Soković je navela da je kriza najviše uticala na porast vrednosti šteta i da i rezultati i dobit nisu na očekivanom nivou, ali da je osiguranje tu da pravovremeno isplaćuje štetu i da klijenti budu zadovoljni.

Panel o osiguranju koji je već tradicionalan na KBF-u, ove godine je bio nešto drugačiji nego ranijih godina, jer ranije nije bilo gostiju, a ove godine gost je bio Milan Marić, ali ne kao glumac, već kao prosečan građanin Srbije koga treba ubediti da kupi osiguranje.

„Govorilo se i o temama o kojima bi u budućnosti trebalo razgovarati sa državom i to apropo zemljotresa koji su se nedavno desili u Siriji i Turskoj i drugih katastrofalnih rizika, odnosno da možda u budućnosti treba razmisliti o uvođenju obaveznog osiguranja od katastrofalnih rizika“, rekla je Soković za Tanjug.

Govoreći o tome kako je inflacija uticala na sektor osiguranja, istakla je da ona utiče na troškovnu stranu osiguravajućih kuća i da je najviše pogodila štetne događaje.

„Dakle ne frekvenciju šteta, već sumu po kojoj se štete isplaćuju, jer smo imali veliki rast, pogotovo u automobilskoj industriji, koja je značajno pogođena inflacijom. Imali smo veliki rast cena rezervnih delova, zatim cena polovnih vozila koje utiču na isplatu šteta, i prosečna šteta je u poslednjoij godini značajno porasla“, objasnila je Soković.

Kada je reč o očekivanjima za ovu godinu, rekla je da su osiguravači optimisti i da smatraju da će ova godina biti bolja nego prethodna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.