Šolc: Dogovor o minimumu digitalnog poreza polovinom 2020.

BRISEL – Nemački ministar finansija Olaf Šolc izjavio je danas da očekuje da će se članice Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) do sredine 2020. godine dogovoriti o minimalnom nivou poreza za digitalne kompanije, kao što su Amazon, Gugl i Fejsbuk.

On takođe očekuje da će do trećeg kvartala 2019. godine biti postignut napredak u pogledu uvođenja poreza na finansijske transakcije u najmanje devet zemalja EU, prenosi agencija Rojters.

„Razgovarali smo o oporezivanju velikih kompanija, posebno u digitalnoj ekonomiji“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare nakon sastanka ministara finansija EU u Briselu.

„Krećemo se… ka međunarodnom sporazumu na nivou OECD-a, ali i u G7 i G20. Očekujem da do leta naredne godine postignemo dogovor u OECD-u o minimalnom oporezivanju… Istovremeno, biće nam potreban sporazum o korporativnim porezima kako bi se postiglo bolje oporezivanje digitalne ekonomije“, naveo je on.

Francuska je predložila da se iz poreza za digitalne kompanije pomogne finansiranje budućeg budžeta evrozone, ali su neke zemlje uzdržane prema tom potezu, da Evropa ne bi došla u nepovoljan položaj ukoliko digitalni porez ne bude globalno podržan.

Šolc je takođe rekao da očekuje napredak u pogledu još jednog potencijalnog izvora finansiranja budućeg budžeta evrozone – poreza na finansijske transakcije – do trećeg kvartala ove godine.

„Izgleda da će pojačana saradnja dati rezultate ovog leta. Radimo na tekstu zakona. Osnova je francusko-nemački predlog. Pokušavamo da ubedimo manje države. Očekujem da će nemački prihodi od tog poreza biti oko 1,2 milijarde evra. Napori bi se isplatili“, zaključio je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.