U trendu

Šolc iz Kine traži fer konkurenciju u trgovinskim odnosima sa Kinom

Nemački kancelar Olaf Šolc koji je u poseri Kini, tokom razgovora sa studentima u Šangaju je pozvao na fer konkurenciju u trgovinskim odnosima.

„Jedina stvar koja uvek mora biti jasna je da konkurencija mora biti fer“, rekao je Šolc i studentima Univerziteta Tongđi u Šangaju se požalio na kineske ograničavajuće propise – prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Upozorio je da ne sme biti dampinga – prodavanja robe u inostranstvu ispod cene i prekomerne proizvodnje.

Evropska unija razmatra povećanje carine na kineska elektorična vozila, koja su jeftinija jer ih Kina subvencionira, i strahuju da će ona preplaviti evropsko tržište.

Šolc je juče počeo trodnevnu posetu Kini, tokom koje bi sutra trebalo da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom i premijerom Li Ćjangom u Pekingu.

Očekuje se da će Šolc razgovarati sa Sijem o podršci Kine ruskoj ekonomiji od početka invazije Moskve na Ukrajinu. Peking nije kritikovao invaziju i nastavio je trgovinske odnose sa Rusijom.

Predmet interesovanja Berlina je i potencijalna kineska vojna invazija na Tajvan. Šolc je studentima rekao da granice „ne mogu da se pomeraju silom“ i da „ne bi trebalo da strahujemo od komšija“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.