Šolc: SAD utrle put postizanju sporazuma o globalnom porez

LISABON – Najnoviji američki predlog o minimalnom globalnom porezu za preduzeća od 15 procenata pomoći će da se napravi prodor ka postizanju sporazuma na međunarodnom nivou ovog leta, izjavio je danas nemači ministar finansija Olaf Šolc.

„Ovo je zaista veliki napredak“, rekao je Šolc novinarima uoči početka razgovora sa drugim ministrima finansija evrozone u Lisabonu, izveštava Riojters.

Ističući potrebu za postizanjem jednog takvog sporazuma, nemački ministar je izrazio uverenje da se to „sada desiti“.

Američko Ministarstvo finansija je objavilo da je spremno da prihvati stopu globalnog minimalnog poreza na kroporativnu dobit od najmanje 15 posto, koja je znatno niža od predloženog minimuma od 21 odsto za multinacionalne kompanije u SAD.

Ministarstvo je saopštilo da je taj predlog iznelo u četvrtak tokom sastanka upravne grupe Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koja bavi pitanjem poreza, erozije baze poreskih obveznika i preusmeravanjeima profita. To telo ima za cilj da se ovog leta postigne sveoguhvatan dogovor o preradi propisa o oporezivanju multinacionalnih korporacija i velikih tehnoloških kompanija kao što su Alfabet i Gugl.

„Ministarstvo je naglasio da je 15 posto donji prag za minimalnu globalnu stopu poreza i da treba nastaviti diskusiju s ambicijom da se ta stopa poveća“, navedeno je u saopštenju Ministarstva finansija SAD.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.