U trendu

Ć olc u Vijetnamu sa premijerom o trgovinskim vezama

HANOJ – Nemački kancelar Olaf Ć olc razgovarao je o energetskim i trgovinskim vezama sa vijetnamskim premijerom Fam Min Činom tokom danaĆĄnje posete Hanoju, ĆĄto je prva takva poseta nekog nemačkog lidera posle viĆĄe od jedne decenije.

Ơolcovo zaustavljanje u Vijetnamu na putu ka samitu lidera Grupe 20 (G20) u Indoneziji, naglaơava rastuću ulogu Vijetnama u globalnim lancima snabdevanja, jer mnoge nemačke kompanije razmatraju diversifikaciju svojih proizvodnih operacija ơirenjem svog prisustva izvan Kine, svog glavnog čvoriơta u Aziji, preneo je Rojters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Činom, Ć olc je rekao da Berlin ĆŸeli dublje trgovinske odnose sa Vijetnamom i da će podrĆŸati tranziciju zemlje ka zelenijoj ekonomiji, uključujući i ĆĄirenje sistema metroa u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama.

Poseta Hanoju usledila je posle Ć olcove posete Kini proĆĄle nedelje.

Vijetnam i Singapur su jedine zemlje jugoistočne Azije koje imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, a kao rezultat toga, oni su najveći trgovinski partneri EU u regionu, navodi Rojters.

Nemačka je drugi najveći trgovinski partner Vijetnama među drĆŸavama EU posle Holandije, sa razmenom vrednom 7,8 milijardi dolara proĆĄle godine, međutim, daleko manje od Sjedinjenih DrĆŸava, Kine, Japana i JuĆŸne Koreje.

Oko 500 nemačkih firmi posluje u Vijetnamu, od kojih oko 80 ima proizvodne pogone u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.