U trendu

Šolc u Vijetnamu sa premijerom o trgovinskim vezama

HANOJ – Nemački kancelar Olaf Šolc razgovarao je o energetskim i trgovinskim vezama sa vijetnamskim premijerom Fam Min Činom tokom današnje posete Hanoju, što je prva takva poseta nekog nemačkog lidera posle više od jedne decenije.

Šolcovo zaustavljanje u Vijetnamu na putu ka samitu lidera Grupe 20 (G20) u Indoneziji, naglašava rastuću ulogu Vijetnama u globalnim lancima snabdevanja, jer mnoge nemačke kompanije razmatraju diversifikaciju svojih proizvodnih operacija širenjem svog prisustva izvan Kine, svog glavnog čvorišta u Aziji, preneo je Rojters.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Činom, Šolc je rekao da Berlin želi dublje trgovinske odnose sa Vijetnamom i da će podržati tranziciju zemlje ka zelenijoj ekonomiji, uključujući i širenje sistema metroa u Hanoju, glavnom gradu Vijetnama.

Poseta Hanoju usledila je posle Šolcove posete Kini prošle nedelje.

Vijetnam i Singapur su jedine zemlje jugoistočne Azije koje imaju sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom, a kao rezultat toga, oni su najveći trgovinski partneri EU u regionu, navodi Rojters.

Nemačka je drugi najveći trgovinski partner Vijetnama među državama EU posle Holandije, sa razmenom vrednom 7,8 milijardi dolara prošle godine, međutim, daleko manje od Sjedinjenih Država, Kine, Japana i Južne Koreje.

Oko 500 nemačkih firmi posluje u Vijetnamu, od kojih oko 80 ima proizvodne pogone u zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar