U trendu

Sosa: Rast BDP SRB u prvom kvartalu 1,2 %, više od ocekivanog

BEOGRAD – Stalni predstavnik MMF-a u Srbiji Sebastijan Sosa izjavio je danas na Kopaonik biznis forumu u Beogradu da se srpska ekonomija prilično dobro nosila sa kovid krizom i da je, prema preliminarnim procenama, u prvom kvartalu rast BDP-a bio 1,2 odsto, što je dosta bolje od očekivanog.

Sosa je na prvom panelu „Wester Balkans: Post – Covid Economic Outlook“ rekao da je Srbija imala pad BDP-a u 2020. od svega oko jedan odsto, što je jedna od najmanjih kontrakcija u Evropi.

Sosa je kazao da je taj pad manji nego u zemljama regiona.
Objašnjava da je Srbija bolje prošla od drugih zemalja iz više razloga, a svakako da su među njima to što je, pored preduzetih mera za podršku privredi i građanima, Srbija imala rast veći od šest odsto i u prvom kvartalu 2020. rast od oko pet odsto.

Takođe, Sosa navodi da je srpski BDP tako strukturiran da pandemija nije pogodila mnogo određene sektore koji su bili najviše na udaru u drugim zemljama, kao što je turizam, te da su drugi sektori značajni za srpski BDP imali rast.

„Prvi kvartal u Srbiji je bio bolji od očekivanog, prema prema preliminarnim procenama ostvaren je rast od 1,2 odsto“, kazao je Sosa dodajući da je MMF revidirao procenu sa pet na šest odsto.

Dodaje, medutim da MMF i dalje vidi razlike u tim procenama, kao što su eksterni šokovi i nesigurnost zbog pandemije, zatim stanje ključnih ekonomskih partnera Srbije i kakva ce biti situacija nakon isteka mera podrške.

Sosa je rekao da će deficit, nakon rebalansa budžeta, iznositi ove godine sedam odsto, kao i da će javni dug biti blizu 60 odsto BDP-a.

Podseća da je Vlada Srbije preduzela u 2020. niz mera za ublažavanje posledica kovid krize, kao i da je deficit budžeta iznosio osam odsto.

Sosa je naveo da je jedan od prioriteta da se nastave mere podrške i to posebno za najugroženije sektore, kao i da podršku dobiju firme kojima je pomoć i najpotrebnija.

Dodao je da je važno da se, što će biti jedna od ciljeva novog aranžmana, usvoji fiskalno pravilo koje bi ograničilo visinu deficita u odnosu na javni dug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.