Šoškić: Jeftinije zaduživanje Srbije je posledica okolnosti na medjunarodnom finansijskom …

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Dejan Šoškić rekao je danas da je prodaja desetogodišnjih obveznica Srbije radi refinansiranja duga iz 2011. godine u dolarima, pod povoljnijm uslovima, rezultat okolnosti na svetskom finansijskom tržištu koje nemaju veze sa Srbijom.

„Američka centralna banka (FED) je krajem proleća ove godine za nekoliko meseci ubrizgala više od 2.000 milijardi dolara novog novca što je poguralo sve kamatne stope u dolarima naniže, pa i one na upravo emitovane obveznice Republike Srbije“, rekao je Šoškić agenciji Beta.

Srbija je pre dva dana ponudila investitorima na Londonskoj berzi nove desetogodišnje obveznice u iznosu od 1,2 milijarde američkih dolara s prinosom od 2,35 odsto, kuponskoj stopi od 2,125 odsto i finalnoj kamatnoj stopi u evrima, posle realizacije „hedžing transakcije“ koja služi da smanji ili ukine rizik druge, od 1,066 odsto.

Srbija se, kako je navedeno u saopštenju Ministarstva finansija, posle sedam godina pauze uspešno vratila na dolarsko tržište hartija od vrednosti radi prevremenog otkupa obveznica iz 2011. godine u američkim dolarima po stopi prinosa od 7,5 odsto i kuponskoj stopi od 7,25 odsto.

Sredstvima nove emisije otplaćuje se 900 miliona dolara obveznica emitovanih 2011. godine, od ukupno 1,6 milijardi dolara, koliko dospeva u septembru 2021. godine.

Šoškić je rekao da istovremeno s padom kamata u dolarima, „valutni svopovi“ – razmena izmedju dolara i evra na medjunarodnom tržištu trenutno omogućavaju da se viša nominalna kamata u dolarima može menjati za nižu nominalnu kamatu u evrima.

To, po njegovim rečima, inicijalno deluje kao dobar posao, ako se gleda iz ugla evra, ali da li će i koliko to biti dobar posao, zavisiće od budućeg kretanja vrednosti dolara i evra, jer Srbija taj tug treba da vraća iz sopstvenog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji se stvara u dinarima.

„Ako dolar izgubi na vrednosti u odnosu na evro, krajnji ishod može biti manje povoljan, pa i nepovovljan za Srbiju ako dolar više oslabi u odnosu na evro“, rekao je Šoškić, bivši guverner Narodne banke Srbije.

Dodao je da „na te okolnosti na medjunarodnom finansijskom tržištu male zemlje niti njihove vlade ne mogu uticati, i Srbija i njena Vlada nisu nikakav izuzetak“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.