U trendu

S+P potvrdio kreditni rejting Slovenije

LJUBLJANA – Rejting agencija Standard & Poor“s potvrdila je slovenački kreditni rejting AA- sa stabilnim izgledima.

„Za Sloveniju je ovo još jedno priznanje da, uprkos zaoštrenoj situaciji zbog kovid-19, dugoročno ostaje stabilna zemlja“, objavilo je Ministarstvo finansija.

Prema rejting agenciji S&P, Slovenija je poslednjih godina učvrstila snažnu fiskalnu i spoljno trgovinsku poziciju uravnoteženim privrednim rastom, što će joj omogućiti prevladavanje krize koju je doneo kovid-19, prenosi portal SEEbiz.

Agencija je pozdravila vladine mere protiv korone za koje veruje da će sprečiti dugoročne negativne posledice na ekonomiju, saopštilo je ministarstvo.

Trenutnom sučeljavanju s fiskalnim šokovima olakšava niska cena javnog duga, koja je rezultat i monetarne politike Evropske centralne banke i negativnih kamatnih stopa koje trenutno dosežu desetogodišnje državne obveznice.

Prema njima, potvrda kreditnog rejtinga odražava visoki BDP po stanovniku, članstvo Slovenije u monetarnoj uniji, suficit na tekućem računu, solidan i stabilan institucionalni okvir i predviđenu stabilizaciju javnog duga, za koji se očekuje da će ponovno opadati posle 2022. godine.

Ove godine većina agencija zadržala je slovenački kreditni rejting nepromijenjenim, dok ga je Moody“s povećao za jedan stepen na A3 početkom oktobra, dajući mu stabilne izglede.

„Slovenija je i dalje pouzdana zemlja za strane ulagače“, zakljucilo je ministarstvo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.