U trendu

Španci napravili robota koji sprema paelju

MADRID – Može li robot da pripremi paelju koja je jednako ukusna poput one koju pravi neki španski šef kuhinje?

Da, može, tvrdi jedan glavni kuvar koji je probao takvu paelju.

Španska kompanija BR5 razvila je robota koji može da priprema jedno od najpoznatijih jela španske nacionalne kuhinje. Robot je već izazvao interesovanje nekih hotelskih lanaca i letovališta van Španije, prenosi Rojters.

„Naravno da će se ukus ovog leja od pirinča koje je zgotovljeno kod kuće u nedelju uvek razlikovatim.. Mi ne težimo ka tome da to dostignem, naš cilj je da kada putujemo širom sveta budemo u mogućnosti da u drugoj zemlji jedemo pirinačano jelo istog ukusa kakvo jedemo u našoj zemlji“, kaže osnivač BR5, Enrike Lilo, za brotansku agenciju.

Neki zabavni parkovi i rizorti u Japanu već su nabavili robota za paelju, dodao je Lilo.

Robot se sastoji od elektronski kontrolisanog šporeta i mehaničke „ruke“ koja sotirane sastojke stavlja u posudu za paelju, dodaje pirinač i zatim meša šupljikavom kašikom pre dodavanja komada od ribe.

„Po mom mišljenju to je sjajan alat, i ‘Ole` pozdrav za programere, jer mi se svidelo“, izjavila je Marija Munjoz, ekspet za paelju i direktorka škole gastronomije „Kočinea“, nakon što je probala paelju koju je pripremio robot, navodi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.