U trendu

Špangler: Ponosni smo što 'Brose' investira u Srbiji

BEOGRAD – Veoma smo ponosni što možemo da investiramo u razvoj i proizvodnju elektromotora u Srbiji, izjavio je danas tehnički direktor nemačke kompanije auto-delova Brose d.o.o. Tomas Špangler.

Posle potpisivanja ugovora o dodeli sredstava za podsticaj između Brose d.o.o. i Ministarstva privrede, tokom posete nemačkog ministra za privredu i energetiku Petera Altmajera, Špangler je izrazio uverenje da je potpisivanje ugovora i za „Brose“ i za Srbiju početak dugoročne saradnje, ističući da je podrška Vlade Srbije u tom projektu bila izvanredna.

„Brze reakcije, konstruktivni razgovori i na kraju dobra rešenja“, opisao je Špangler saradnju sa Vladom Srbije i zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i svim partnerima koji su, kako je rekao, dali doprinos da Brose dođe u Srbiju.

Tokom posete Altmajera potpisan je i memorandum o saradnji u oblasti dualnog obrazovanja između nemačke kompanije za proizvodnju motora za avione MTU i Ministarstva prosvete.

Član Upravnog odbora MTU Aero Engines, Mihael Šrajeg, rekao je da avijacijska industrija u Nemačkoj raste pet odsto svake godine i da je taj proizvođač avionskih motora pred novim izazovima.

Šrajeg je istakao da MTU investira širom sveta, ali da nigde nisu naišli na poverenje, pouzdanost i dobru saradnju kao u Srbiji.

„Pre sedam meseci sam prvi put posetio Beograd, mislim da je tog dana bio rođendan predsednika Vučića, i zaista je izvanredno šta smo postigli od tada – završili smo ugovore o zemljištu do svih ostalih pitanja“, rekao je Šrajeg.

Najavio je da će sledeće godine MTU početi sa proizvodnjom u Srbiji i dodao da je ta kompanija već zaposlila prve saradnike u našoj zemlji.

„MTU želi da uposli pre svega lokalnu radnu snagu. Postoji veliko interesovanje od strane naših saradnika za pogon u Srbiji, javljaju se ljudi iz Vankuvera koji žele da se vrate u Srbiju da rade ovde“ rekao je Šrajeg.

Apelovao je na nemačkog ministra privrede i energetike da „skrene pažnju“ na Srbiju koja je, dodao je, zanimljiva sa ekonomskog i političkog aspekta.

„Naše partnerstvo sa Srbijom brzo napreduje, ispunjeno je poverenjem, učinili smo prve korake, ali mi smo ovde došli da ostanemo, a to nije pretnja“, poručio je Šrajeg u šaljivom tonu.

Kompanija MTU saopštila je u junu da će svoju fabriku u Srbiji graditi u Novoj Pazovi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar