U trendu

Španija ce uloziti 12,25 mlrd evra u industriju mikrocipova

MADRID – Španska vlada je odobrila plan o ulaganju 12,25 milijardi evra (13,12 milijardi dolara) u industriju poluprovodnika i mikročipova do 2027. godine, saopštila je danas ministarka ekonomije Nadia Kalvino.

Navedena sredstva uključuju 9,3 milijarde evra za finansiranje izgradnje pogona, dodala je Kalvino, prenosi Rojters.

Program, koji se uglavnom oslanja na sredstva Evropske unije za oporavak od pandemije, usmeren je na digitalnu ekonomiju i vođen skokom potražnje koja je izazvana nestašicom čipova. Premijer Pedro Sančez je prošlog meseca, najavljujući ovaj program, rekao da je inicijalno utvrđena suma od 11 milijardi evra.

„Cilj je da se sveobuhvatno razviju projektni i proizvodni kapaciteti španske industrije mikroelektronike i poluprovodnika, koji će pokriti ceo lanac vrednosti od dizajna do proizvodnje čipova“, rekla je ministarka Kalvino na konferenciji za novinare posle nedeljnog sastanka vlade.

Prema njenim rečima, nedostatak podrške, posvećenosti, vizije, pa i koherentne strategije neki su od razloga zašto industrija čipova ne postoji u Španiji do sada.

„Želimo da Španija igra relevantnu ulogu u ovoj tehnološkoj oblasti, ulogu koju zaslužuje, a evropski fondovi pružaju izuzetnu priliku za to“, rekla je Kalvino.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar