U trendu

Spanija nece narediti potrosacima da ogranice potrosnju gasa

MADRID – Španska vlada neće narediti potrošačima da ograniče potrošnju gasa, izjavila je danas ministarka energetike Tereza Ribera, nakon što je zvanični Madrid objavio da će se usprotiviti predlogu Evropske unije da se smanji upotreba gasa.

„Nećemo zakonom uvoditi obavezu podešavanja temperature na kućnim termostatima. Vlada će, ipak, preporučiti ljudima da štede energiju“, rekla je Ribera u intervjuu za domaći radio Kadena SER, prenosi Rojters.

Ona je dodala da će vlada takođe zaštititi industrijsku potrošnju gasa.

Španska ministarka je u sredu rekla da će njena vlada biti protiv predloga Evropske unije za smanjenje upotrebe gasa, jer Španija ne zavisi od ruskog gasa, budući da je u prošlosti uložila napore u investiranje u infrastrukturu za skladištenje i prevođenje prirodnog gasa u tečnjo stanje.

„Logika kaže da ako za našu ulogu u smislu solidarnosti referenca treba da bude skladištenje gasa i reeksport, apsurdno je misliti da imamo kapacitet da u apsolutnom iznosu smanjimo svoj uvoz gasa“, navela je Ribera.

Evropska komisija je predložila da sve zemlje EU dobrovoljno smanje upotrebu gasa za 15 posto od avgusta 2022. do marta 2023, u odnosu na nivo njihove prosečne potrošnje tokom istog perioda od 2016. do 2021.

Brisel je sebi ostavio mogućnost da predloženo ciljano smanjenje uvede kao obavezu u vanrednim okolnostima, ako EU proglasi da postoji znatan rizik od ozbiljne nestašice gasa ukoliko Moskva dodatno smanji isporuke Evropi.

Nekoliko zemalja, poput Austrije, Nemačke i Danske, objavilo je da razmatraju planove za vanredne situacije koji bi na kraju podrazumevali racionalizaciju potrošnje gasa.

Osim Španije, plan EU je naišao na otpor i kod drugih zemalja članica, uključujući Poljsku i Mađarsku, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar