U trendu

Španija planira da uloži 11 mlrd evra u proizvodnju čipov

MADRID – Španija planira da uloŽi 11 milijardi evra (12,4 milijarde dolara) u razvoj i proizvodnju mikročipova i poluprovodnika u okviru niza strateških projekata za preoblikovanje svoje ekonomije, izjavio je premijer Pedro Sančez.

„Želimo da naša zemlja bude avangarda industrijskog i tehnološkog napretka“, rekao je Sančez danas u Madridu, ne iznoseći više detalja, prenosi „Blumberg“.

Dodao je da će taj projekat uskoro odobriti njegova vlada.

Ovo je najnovija investicija u okviru planova za oporavak privrede od uticaja pandemije korona virusa, koja je Španiju pogodila jače nego ostale evropske zemlje, i mogućih ekonomskih posledica od rata u Ukrajini.

Sančez je naveo da je rat poremetio snabdevanje industrijskim gasom, poput argona i neona, koji su ključni za proizvodnju poluprovodnika.

Kreatori politike širom Evrope se utrkuju s planovima za ulaganje u čipove i smanjenje oslanjanja na uvoznnu tehnologiju, napominje njujorška agencija i dodaje da je cilj EU da postane ključni proizvođač poluprovodnika i da proizvodi 20 posto svetske ponude čipova do 2030.

Evropska komisija je predvidela izdvanjanje 45 milijardi evra javnih sredstava za proizvodnju čipova u Zakonu o čipovima donetom prošlog meseca, koji je prvi akt takve vrste u Evropi.

Nemačka traži način da korporaciji Intel dodeli 5,0 milijardi evra iz budžeta, kako bi podržala finansiranje Intelove fabrike poluprovodnika vredne 17 milijardi, rekli su prošlog meseca izvori upućeni u to pitanje, podseća „Blumberg“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.