U trendu

Španija se nada turistima dok EU glasa o digitalnom pasošu

MADRID – Španske vlasti danas su izrazile nadu da će se Španija otvoriti za inostrane putnike od juna, u trenutku kada se o planovima za uvođenje digitalnog sertifikata, na nivou celokupne EU, glasa pred Evropskim parlamentom.

Španski ministar turizma Fernando Valdes je rekao da će probni test biti održan u maju kako bi Španija bila spremna da primi putnike sledećeg meseca, prenosi Bi-Bi-Si.

EU je na vreme počela radove na digitalnoj propusnici kako bi ona bila spremna za letnje praznike. Taj dokument će, kako je najavljeno, obuhvatati sve one ljudi koji su ili vakcinisani protiv kovida, ili imaju negativan test ili su se nedavno oporavili.

Nekoliko zemalja je već počelo da koristi digitalne ili papirne propusnice.

Ministar Valdes je, na konferenciji u Meksiku, rekao da će njegova zemlja biti „spremna u junu da svim putnicima širom sveta kaže: Nas možete posetiti“.

U raspravi uoči današnjeg glasanja u Evropskom parlamentu, evropski komesar za pravosuđe Didije Rajnders upozorio je na mogućnost „fragmentacije širom Evrope“ ako se ne bude postigao dogovor o zajedničkoj propusnici.

„Rizikovali bismo da imamo razna dokumenta koja se ne mogu čitati i verifikovati u drugim državama članicama. A rizikujemo i širenje falsifikovanih dokumenata, a time i širenje virusa i nepoverenja građana“, prenela je agencija Rojters njegovu izjavu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.