U trendu

Spoljnotrgovinska razmena Šumadije 2,071 milijarde evra

KRAGUJEVAC – Privreda Šumadijskog upravnog okruga ostvarila je lane spoljnotrgovinsku razmenu veću od 2,071 milijarde evra i ostvarila suficit od 372 miliona evra, što je, regionalno posmatrano, najveći spoljnotrgovinski suficit u Srbiji u 2019. godini, izjavio je danas direktor Regionalne privredne komore za Šumadiju i Pomoravlje Predrag Lučić.

Lučić je za Tanjug rekao da očekuje dalje povećanje spoljnotrgovinskog suficita u ovoj godini, kao rezultat, kako je rekao, „završetka MIND Industrijskog parka i početka proizvodnje tramvaja u pogonima Simensa i daljnjeg priliva stranih direktnih investicija u ovaj deo Srbije“.

„Izvoz je iznosio 1,221 milijarde evra a glavi izvozni proizvodi su bili putnički automobili, setovi provodnika i kablova, cevi i creva od pastičnih masa, nameštaj i delovi, šinska vozila, oprema i delovi, pribor motorna vozila“, rekao je Lučić.

Izvoz setova, provodnika i kablova povećan je preko tri puta, delova za šinska vozila 45,3 odsto, a veliki rast izvoza ostvaren je i kod alkoholnih pića, sokova od voća i povrća, mleka i mlečnih proizvoda, precizirao je Lučić.

Privreda Šumadijskog upravnog okruga, koju čini grad Kragujevac i šest opština, lane je izvozila u 113 zemalja sveta.

„Najviše se izvozilo na tržište Italije, čak 34,3 odsto od ukupnog izvoza, Slovačke, Češke, Nemačke, Poljske, BiH, Rumunije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Ruske Federacije, Severne Makedonije, Mađarske, Francuske, Hrvaske, SAD, Bugarske“, rekao je Lučić.

Najveći spoljnotrgovinski suficit tog regiona, istakao je Lučić, ostvaren je u razmeni sa Italijom, Sovačkom, Češkom, BiH, Crnom Gorom, Nemačkom i Ruskom Federacijom.

Lučić je dodao i da se najviše uvozilo iz Italije, Republike Koreje, Poljske, Nemačke, Kine, Turske, Rumunije, Mađarske, Češke, Slovenije, Francuske, Austrije, Bugarske, Hrvatske i Slovačke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.