U trendu

Sporazum o kvalifikaciji kadrova iz oblasti mehatronike u Srbiji

BEOGRAD – Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) i Klett EDU centar za edukaciju u Srbiji potpisali su danas Sporazum o saradnji koji će omogućiti svim zainteresovanim kompanijama da kroz obuku dobiju specijaliste kvalifikovane za obavljanje širokog spektra poslova u oblasti mehatronike.

AHK Srbija nudi mogućnost kompanijama da kvalifikuju svoje zaposlene iz oblasti mehatronike i na taj način ih pripreme za Industriju 4.0, kako bi industrijalizaciju u Srbiji podigli na viši nivo.

Obrazovanje i angažovanje kvalifikovanog kadra u skladu sa potrebama kompanija kroz dualni model obrazovanja omogućava održiv ekonomski rast i predstavlja najsnažniju investiciju u budućnost, kao i ključ za dalji razvoj i industrijalizaciju Srbije, saopštila je AHK Srbija.

Direktor Nemačko-srpske privredne komore Frank Aleter je prilikom potpisivanja sporazuma istakao da saradnja između AHK Srbije i Klett EDU omogućava brzo prilagođavanje sadržaja i modifikacije programa u interesu kompanija, članica komore.

Aleter smatra da su programi i obuke Klett EDU sjajno koncipirani jer, kako kaže, samo u realnom okruženju budući kadrovi mogu sticati primenljiva znanja i razvijati veštine potrebne privredi.

„Osnova za uspešnu i konkurentnu privredu je obrazovanje koje je okrenuto potrebama tržišta. Nemačka, kao jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, u razvoj obrazovanja i implementaciju dualnog modela obrazovanja u Srbiji uložila je do sada milione evra“, naveo je Aleter.

Potpredsednik AHK Srbije, predsedavajući Radne grupe za dualno obrazovanje pri komori i direktor kompanije ZF Srbija, Milan Grujić smatra da se sistem dualnog obrazovanja pokazao kao dugogodišnji, ključni stub izvanrednih performansi stabilne nemačke privrede.

Istakao je da za dualno obrazovanje i dokvalifikaciju neophodna primenljivost obrazovanja prema aktuelnim potrebama kompanija odnosno privrede.

„Mehatronika, kao spoj mehanike, elektronike i IT-a jeste posao budućnosti, stoga me veoma raduje buduća saradnja sa Klett EDU jer su našoj kompaniji potrebni stručnjaci koji će učestvovati u kreiranju inovacija, a samim tim budućnosti automobilske industrije“, istakao je Grijić.

Generalni direktor Klett EDU Ferdinand Ajen izjavio je ovom prilikom da ovaj edukativni centar polaznicima obezbeđuje savremene kurikulume, primenljive programe, znanje zasnovano na aktivnostima i najbolje eksperte kao predavače.

Potrebu za kvalifikovanim mehatroničarima iskazali su nemački privrednici u Srbiji, a savremeni tehnološki razvoj, kako kaže, leži upravo u ovim kompanijama, te stoga treba osluškivati potrebe privrede.

„Naša ciljna grupa su strane i domaće kompanije iz Srbije i regiona, koje imaju potrebu za kvalifikacijom novih ili postojećih zaposlenih pomoću moderne didaktike koja im omogućava samostalan, odgovoran i produktivan rad u proizvodnji“, rekao je Ajen.

On je naglasio da je mehatronika samo jedna od oblasti koje će biti u ponudi Klett EDU i da će s tim u vezi nastaviti da osluškuju potrebe privrede.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.