U trendu

Sporazum o saradnji Poste i Kancelarije za IT i eUpravu

BEOGRAD – Direktor Kancelarije za informacione tehnologije i eUpravu Mihailo Jovanović i v.d direktora JP Pošte Srbije Zoran Đorđević potpisali su danas u Beogradu sporazum o saradnji koji obezbeđuje podršku Kancelarije u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija u Pošti Srbije.

Jovanović je nakon potpisivanja sporazuma rekao da će Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu staviti na raspolaganje sve kadrovske i tehničke kapacitete, kapacitete mreže eUprave i Državnog data centra, koje će Pošta Srbije moći da ponudi komercijalnim korisnicama.
„Sporazumom udružujemo sve kadrovske i tehničke kapacitete i u cilju obezbeđivanja održivosti u pogledu pružanja poštanskih usluga u Srbiji. Pošta Srbije postaje produžena ruka elektronske uprave“, kazao je Jovanović.

Naveo je da će Pošta Srbije staviti na raspolaganje više od 1.500 svojih poslovnica širom zemlje, čiji će službenici biti zaduženi da pomognu građanima koji ne mogu da obave neke usluge putem interneta ili mobilnog telefona.

„Ovo znaci dodatno širenje elektronskih usluga u Srbiji i mogućnost da gradani, pored toga što u svoje eSanduce primaju dokumenta od javne uprave, primaju i elektronska dokumenta od telekom operatora i komercijalnih banaka“, kazao je Jovanović.

Jovanović je istakao da Pošta Srbije i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu sarađuju i kada je reč o izdavanju parametara za eGradanina, kao i izdavanja Digitalnih zelenih sertifikata gradanima koji nemaju naloge na Portalu eUprava.

Dodao je da postoji saradnja i kod slanja sms i viber poruka, te u korišćenju optičke mreže na teritoriji grada Beograda.

Đorđević je rekao da je u planu još zajedničkih projekata i istakao da je prirodno da Pošta Srbije bude deo procesa digitalizacije, zbog svoje infrastrukture i broja zaposlenih.

„Od danas smo sve svoje resurse stavili na raspolaganje. Planiramo mnogo projekata, vlada je započela proces digitalizacije vrlo agresivno, a Pošta Srbije kao partner daće doprinos u tome i sa resursima i infrastrukturom koje ima biće od pomoći državi i našim građanima“, kazao je Đorđević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.