U trendu

Sporazum o saradnji Pošte Srbije i Istraživačko-razvojnog institut za veštačku intiligenciju

Pošte Srbije potpisala je danas sa Istraživačko-razvojnim institutom za veštačku intiligenciju Srbije sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji, kojim je predviđena realizacija zajedničkih tehničkih i naučno-istraživačkih projekata.

Sporazum su potpisali v.d. direktora Pošte Srbije Zoran Đorđević i v.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku intiligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk.

„U narednom periodu Pošta Srbije planira intenzivnu saradnju i povezivanje sa Institutom za veštačku intiligenciju Srbije kroz zajedničke projekte, razvoj novih tehnologija i zajedničku primenu naučnih dostignuća“, izjavio je Đorđević.

On je rekao da je Pošta Srbije jedan od nosilaca razvoja elektronske uprave i da će potencijale veštačke intiligencije iskoristiti za dalje unapređenje i modernizaciju svojih usluga i servisa za građane i poslovne korisnike.

Đorđević je kazao da će u realizaciji nekih projekata koje radi Pošta Srbije veštačka inteligencija biti prisutnija, što će pomoći da postane konkurentnija ne samo na domaćem tržištu, već i u regionu, posebno u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

On smatra da bi prvi projekti saradnje mogli biti poboljšanje rada već postojećeg kol centra ili rada čet bota koji uskoro treba da se pokrene, kao i usluge eNotara, koja takođe treba da startuje.

Đorđević vidi mogućnost saradnje i na projektu širenja mreže paketomata i isporuka pošiljki, koja bi uz veštačku inteligencij trebalo da bude efikasnija, brža i bezbednija.

Pošta Srbije je ustupila prostor od oko 130 metara kvadratnih metara za rad timu Instituta, a zauzvrat dobila mogućnost za saradnju u tehničkom delu.

V.d. direktora Istraživačko-razvojnog instituta za veštačku intiligenciju Srbije Dubravko Ćulibrk izjavio je da će zajedniči napori Instituta i Pošte Srbije dovesti do konkretnih rezultata i stvaranja inovacija koje će doprineti daljem razvoju i primeni veštačke inteligencije i mašinskog učenja u Srbiji, ali i unapređenju društva u celini.

On je rekao da će Institu pomoći Pošti Srbije da se modernizuje i unapredi svoje servise i bude regionalni lider u tome što radi.

„Veštačka inteligencija može da pomogne u brzoj i preciznoj obradi velikih količina podataka, kao što su informacije o pošiljkama, adresama, vremenima dostave i drugim relevantnim informacijama, što može da pomogne pri poboljšanju procesa praćenja pošiljki i smanjenju vremena isporuke“, izjavio je Ćulibrk.

On je na da veštačka intiligencija ima potencijal da optimizuje procese i poveća efikasnost poslovanja, što bi moglo da rezultirala boljim kvalitetom usluga za krajnje korisnike, ali i da utiče na povećanje konkurentnosti.

Združenim aktivnostima ove dve institucije nastojaće da podstaknu i druga preduzeća na saradnju sa Institutom, a u planu je i organizovanje zajedničkih stručnih i naučnih skupova i edukativnih predavanja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.