U trendu

Sporazum o saradnji sa Albanijom u oblasti turizma u julu

TIRANA – Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je danas u Tirani da bi Srbija i Albanija, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, trebalo u julu da potpišu sporazum o saradnji u oblasti turizma.

Matićeva je na panel diskusiji na temu „Unapređenje turizma u zemljama Zapadnog Balkana“ u Tirani rekla da će prethodno biti potpisan zajednički memorandum o saradnji.

Sporazum o saradnji trebalo bi da bude potpisan u julu na samitu Otvorenog Balkana u Ohridu, a radiće se i na razvijanju digitalne, turističke platforme koja će objediniti turističku ponudu u okviru inicijative Otvoreni Balkan, navela je Matićeva.

„Na panelu smo imali dosta zajedničkih tema, a planiraju se i brojne zajednčke aktivnosti u narednom periodu. Dogovorili smo se da, pre svega, radimo na promotivnim aktivnostima, digitalnoj platformi, ali i jednom zajedničkom turističkom proizvodu“, navela je resorna ministarka.
Prema njenim rečima, ustanovljeno je da primetan veliki broj domaćih i regionalnih turista, a posebno je interesantno da Albaniju posećuje sve više srpskih turista.

Matićeva kaže da su je interesovanje Albanaca za našu zemlju takođe veliko, a da se posebno interesuju za naše gradove, planine i banje.

Dodaje da ima još stvari na kojima treba raditi kako bi se unapredio srpsko – albanski turizam.
„Postoje određene predrasude, bojazan pa čak i strah koji je neophodno eliminisati. Važno je oslanjati se na domaći i regionalni turizam koji nas je u doba pandemije i održao“, istakla je ministarka i dodala da je zato važno raditi na zajedničkim projektima.

Jedna od tema održanog panela bio je i uticaj pandemije virusa korona na turizam u zemljama Zapadnog Balkana, a kada je reč o Srbiji, ministarka turizma Matić istakla je da je mnogo toga naučenog iz te situacije.

„Ono što nas je održalo u prethodnom periodu su domaći turisti, a način na koji se naša vlada borila sa krizom. Uprkos izazovnim vremenima, mere države koje su podrazumevale podsticaje turističkog sektora, balansirane anktikovid mere i prihvatanje svih vakcina donele su izuzetno pozitivne rezulate“, navela je Matićeva.

Istakla je da je 2021. Srbija imala rekordni devizni priliv veći od 1,5 milijardi evra i više od 2,5 miliona turista sa više od osam miliona noćenja.

Takav trend se nastavlja, navodi Matićeva i dodaje da i ova godina beleži pozitivne rezultate, pa je već u prvim mesecima ove godine, primećen porast od 50 odsto dolazaka stranih turista, kao i povećanje deviznog priliva.

Ministarka turizma najavila je i novu, kako kaže, veoma značajnu inicijativu u okviru CEFTE, koja se odnosi na međusobno priznavanje licenci svih turističkih agencija, vodiča i ostalih tuirstičkih generatora, a koja bi bila priznata za sve zemlje Zapadnog Balkana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.