U trendu

Sporazumi SRB sa Kinom, SAD i FRA važni za jačanje ekonomije

BEOGRAD – Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Skupštini Srbije da su pred poslanicima tri važna zakona o sporazumima Srbije sa Kinom, Francuskom i SAD i da je njihovo potvrđivanje važno za dalji razvoj srpske ekonomije i jačanje bilateralnih odnosa Srbije sa tim zemljama.

Na dnevnom redu sednice Skupštine Srbije je predlog Zakona o potvrđivanju sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kine o uzajamnom priznavanju programa AEO Uprave carina, Ministarstva finansija i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Kine.

Mali je rekao da taj sporazum treba da doprinese daljem jačanju i uspostavljanju bližih ekonomskih odnosa Srbije i Kine.

Ministar je dodao da je cilj tog sporazuma i otklanjanje prepreka u međusobnoj trgovini, unapređenje bezbednosti u prometu roba bez ometanja trgovinskih tokova, a ostvarenje tih ciljeva treba da doprinese jos većoj trgovinskoj razmeni između Srbije i Kine.

Mali je rekao i da je predlog Zakon o potvrđivanju sporazuma o podsticanju investicija između Srbije i SAD izuzetno važan sporazum koji je proizašao iz Vašingtonskog sporazuma.

Naglasio je da sporazum sa SAD daje kredibilitet ne samo reformama koje se sprovode u Srbiji, odgovornoj politici džave i perspektivama razvoja domaće ekonomije.

On je naveo da je pred poslanicima istakao i značaj Zakona o potvrđivanju Aneksa 1 sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u sprovođenju prioritetnih projekata u Srbiji, od kojih su najvažniji izgradnja metroa u Beogradu i projekat koji se odnosi na unapređenje elektrodistributivnog sistema.

Ministar je kazao da će se Zakon o metrou u naredne dve nedelje naći pred poslanicima i dodao da taj zakon definiše ne samo proceduru izgradnje nego i sistem upravljanja metroom.

„Sa tim zakonom smo na korak bliže pokretanju izgradnje prve linije metroa od 21,3 kilometra, što očekujemo do kraja godine. Kao što smo obećali taj višedecenisjki san počinjemo da ispunjavamo ove godine“, rekao je Mali.

Dodao je da taj projekat doprinosi razvoju ekonomije, podizanju BDP-a, zapošljavanju radne snage.

„Red je da Beograd konačno dobije metro kako bismo relaksirali saobraćaj kroz glavni grad“, kazao je Mali.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.