U trendu

SRB i MAĐ imaće nove zajedničke projekte na Dunavu i ubrzati kamione na granici

BUDIMPEŠTA – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić sastao se danas u Budimpešti sa predsednikom mađarske Privredne komore za Zapadni Balkan Atilom Galambašem, a na sastanku je razmatran srpsko-mađarski sporazum u okviru kojeg je Mađarska obezbedila za projekte u Srbiji 80 miliona evra.

Najavili su da će kandidovati nove zajedničke projekte, a pre svega na Dunavu i da će dve komore raditi na tome da se ubrza prelaz kamiona preko granice.

Vesić je rekao za Tanjug posle sastanka, u ambasadi Srbije u Budimpešti, da Mađarska pomaže sa 80 miliona evra realizaciju projekata u oblasti infratrukture i zaštite životne sredine u Srbiji.

„Razgovarali smo o tome kako je do sada sprovođen sporazum i da je bilo dosta problema i dogovorili se kako ćemo ubuduće realizovati sporazum, kako bi mogli da pričamo o novim sporazumima. Važno je da se po ovom sporazumu trenutno završavaju projekti za izmuljavanje dva jezera, jedno je Međuvršje, a drugo Bubanj. Radi se i projektovanje kanliazacije u Lebanu sa prečistačem sa preoradu otpadnih voda“, naveo je Vesić.

Najavio je da će u narednih nekoliko nedelja biti zakazana sednica radne grupe koja će definisati nove projekte koji će se raditi u okviru zajedničkog sporazuma.

„Na sednici dve vlade koja se očekuje u narednom periodu biće produžen ovaj sporazum i dogovorićemo se kako će se finansirati projekti. Kandidovali smo i neke nove zajedničke projekte, pre svega na Dunavu, koji bi mogli da uđu u međudržavni sporazum. Razgovarali smo i kako da dve komore, srpska i mađarska, utiču više na to da naši kamioni koji ulaze u Mađarsku prolaze brže graničnu kontrolu“, naveo je on.

Kako kaže, ideja je da se napravi razmena podataka, prilikom pravljanje neke vrste e-tovarnog lista kako bi naši kamioni koji ulaze u Mađarsku samo skeniranjem bar koda mogli da prolaze bez dodatne provere i dokumentacije.

To će biti deo priče o novim zajedničkim integrisanim prelazima koji treba da omoguće da kamioni prolaze brže, dodao je Vesić.

Izrazio je očekivanje da će dve zemlje dati novi impuls u sprovođenju sprsko – mađarskog sporazuma.

„Zahvalni smo Mađarskoj koja je odvojila 80 miliona evra za projekte u Srbiji, i to samo za projektovanje. Žao mi je što to nije išlo brže, jer ako neko hoće da vam pomogne, treba da se potrudite da se to i dogodi. Krenućemo u realizaciju ovih projekata koji su dokaz prijateljstva Mađarske i Srbije“, naveo je Vesić na kraju dvodnevne posete Budimpešti.

Galamboš je rekao Tanjugu nakon sastanka da su bile tri glavne teme na sastanku, međunarodni sporazum dve zemlje u oblasti infrastrukture, zatim pitanje zelene agende za Dunav i formiranje zelenog koridora za ubrzanje teretnog saobraćaja na graničnim prelazima.

On je rekao da će sporazim dve zemlje dobiti novu dinamiku i brže se realizovati.

„Što se tiče zelenog koridora, obavešten sam da su se na jučarešnjem sastanku Vesić i ministar Janoš dotakli te teme kako bi se što pre realizovao sporazum“, naveo je Galamboš.

Kazao je da će to biti veoma važno kako bi mogla da počne realizacija dogovorenih projekata u Srbiji.

Takođe, razgovarali smo o saradnji privrednih komora dve zemlje, kako bi preduzeća mogla što bolje da se povežu.

„Mislim da ćemo vrlo brzo imati rezultate koje ćemo moći da podelimo sa medijima“, dodao je Galamboš.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar