U trendu

SRB i MAĐ se energetski povezuju, zajednicka nabavka struje

BUDIMPEŠTA – Srbija i Mađarska će zajedno izgraditi interkonektor za transmisiju struje i zajednički nastupati u nabavci električne energije kako bi dobile bolju cenu i uslove, izjavio je Tanjugu ministar finansija Siniša Mali koji to danas u Budimpešti dogovorio sa ministrom spoljnih poslova Mađarske Peterom Sijartom.

„Tema je bila i gradnja interkonektora između dve transmisione mreže i saglasili smo se da to treba da krenemo da gradimo koliko već sutra. I u narednih par dana očekujem da ćemo definisati detalje oko iznosa finansiranja i dinamike investicije i odmah krenuti u realizaciju“, rekao je Mali.

Objasnio je da će tako Srbija i Mađarska moći jedna drugoj po potrebi da šalju viškove struje.

Mali je rekao da je danas u Budimešti zbog enegetske krize u svetu razgovarao sa Sijartom o potrebi da ESP mnogo više sarađuje sa njihovom elektroenergetskom kompanijom MVM, kao i zajedničkoj nabavci struje na međunarodnom tržištu i zajedničkom ulaganu u pojedine projekte kao što je izgradnja reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Dodao je da je bilo reči i o daljem ulaganju u obnovljive izvore energije i da će to biti predmet posebnog sastanka.

„Očekujem delegacije MVM-a u Beogradu već naredne nedelje gde ćemo onda u detalje proći kroz sve te projekte, kako bi zajednickci finansirali i obezbedili kooridnaciju dve komšijske zemlje i u uslovima još težeg snabdevanja strujom i gasom i mogli zajednički da koordiniramo i rešavamo probleme. Ako imamo mi višak struje da to prenesemo Mađarima i obrnuto“, istakao je Mali.

On je rekao Tanjugu da danas dogovoreno da Srbija uskladišti 500 miliona kubika gasa tokom zime.

„Kupićemo i uskladištiti u Mađarskoj gas kako bi obezbedili sigurno snabdevanje gasom tokom zime i već do kraja juna krenućemo da punimo ta dva skladišta koja su u pitanju i od oktobra ćemo moći da povlačimo tri miliona kubika gasa dnevno, zatim od novembra do februara po šest miliona dnevno i u martu tri miliona kubika dnevno“, naveo je Mali.

Ističe da će to puno značiti za dobro snabdevanje gasom, kako za domaćinstva tako i privredu.

„To je velika i važna vest za građane Srbije“, naglasio je ministar.

Na pitanje da li su pritisci na Srbiju i Mađarsku od EU dodatno zbližili dve zemlje, Mali je rekao da se u ovoj krizi vidi koliko je važno sarađivati sa komšijama.

„U proteklih godinu i po dana imamo tranzit gasa kroz južni tok u Mađarsku gde nesmetano ide gas, kao što iz Mađarske dolazi gas u Srbiju. Na takav način diverzifikujete izvore snabdevanja, što je u doba energetske krize veoma važno, kao i dobrosusedski odnosi“, rekao je Mali.

Kako smo jači i veći, možemo da odgovormo na bolji način na ove enegetstke izazove u svetu, istakao je on.

Na pitanje da li ćemo možda dobiti nešto jeftinije gas od Mađarske, ako od njih takođe budemo kupovali, Mali kaže da bi o tome dok se ne obavi ragovor između Aleksandra Vučića i Vladimira Putina o novom gasnom aranžmanu za Srbiju.

„I zbog toga sam zamolio mađarske prijatelje da budu fleksibilni i da sačekamo ishod tog razgovora koji očekujemo u narednih par dana i tada ćemo znati da li i od koga kupujemo gas i po kojim cenama. Mađarska je rekla da će biti fleksibilni i rekli su – ako vam treba gas da vam mi nabavimo i prodamo, ako možete sa druge strane da nabavite vi onda ćemo samo da ga uskladištimo“.

Istakao je da bi voleo da se ova kriza nije desio, kao ni sukob u Ukrajini i dodao da se država dobro bori sa inflacijom i energetskom krizom i da su ogranične cene osnovnih životnih namirnica, goriva, da struja u gas nisu poskupeli za građane iako su na berzama druge cene…

„Sigurno je da smo, zbog pritisaka koje trpe i Vučić i Srbija zbog svog principijelog stava prema sukobu u Ukrajini zajedno sa našim mađarskim prijateljima, zajedno jači i da možemo lakše to da prebrodimo. Neke stvari ne zavise od nas – kako će neke velike sile da donose odluk. Mi smo mala zemlja i važno je da pokušamo da se zaštitimo i imamo što manje negativne posledice ove krize“, istakao je Mali.

Ističe da je posebno važna saradnja u oblasti energenata, što je trenutno najvažnije pitanje

Na pitanje da prokomentariše najavu Vučića da će Srbija kupovati struju putem fjučersa i forvarda, Mali je rekao da se već radi na pripremi toga.

„To su tzv. forvardi odnosno opcije na kupovinu struje unapred. Upravo o tome ramzišljamo i radimo na tome u ovom trenutku. To znači da kupite danas struju ili nekog drugog meseca, a da ta struja bude isporučena u decembru, januaru ili februaru, kada vam i treba. Radimo na tome i EPS je već pripremio dinamički plan koji analiziramo i gledaćemo da stabilnost snabdevanja strujom obezbedimo i na taj način, a sve kako bi bilo dovoljno struje“, zaključio je Mali u izjavi za Tanjug.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar