SRB nudi VW bolje uslove, nego druge zemlje zajedno

BEOGRAD – Srbija može da ponudi bolje uslove Folksvagenu za investiciju nego sve druge zemlje zajedno, poručio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da će naša zemljla nastaviti da se bori za gradnju te fabrike.

„Rekao sam to unapred – sve što ponudite, mi ćemo mnogo više“, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara, na zajedničkoj pres konferenciji sa ministrom privrede Nemačke Peterom Altmajerom, i istakao je Srbija već ponudila u novcu maksimalno predviđenu državnu pomoć od 258,5 miliona evra.

Vučić je istakao da nemačka vlada ne može da vrši bilo kakav pritisak na tu kompaniju, ali se direktno obratio Altmajeru sa molbom da prenese Folsksvagenu da će Srbija ponuditi za tu investiciju bolje uslove od drugih.

Kaže da se Srbija nije odmah oglašavala kada je Folksvagen saopštio da odlaže investiciju u Turskoj, jer, kaže, ne bi bilo fer prema Turskoj da odmah „skočimo“, kao što su to uradile neke druge zemlje.

Vučić je dodao da to ne bi bilo fer o bilo kojoj zemlji da je reč.

„To, ipak, ne znači da nismo spremni, već da morate da pokažete poštovanje. Oni (VW) nisu mala deca, pa da ih vodate tamo ili vamo“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, neke zemlje su povećale svoje ponude, ali je Srbija opet ponudila mnogo više u smislu subvencija i drugih uslova.

Vučić je rekao da ne može više da se ponudi „u kešu“ zbog ograničenja državne pomoći, ali kada ne bi postojao limit – opet bismo i u novcu više ponudili od drugih, samo da privučemo tu investiciju.

„Daćemo sve od sebe, a na ljudima iz VW je da odluče. Mi se nikada ne predajemo. Borićemo se, ali ćemo sportski da prihvatimo rezultat kakav god bude“, poručio je Vučić.

Dodao je da je Srbija pomalo hendikepirana u toj borbi, jer nije članica EU.

Altmajer je rekao da se sve zemlje u regionu bore za investicije i da što bolje predstave svoju zemlju i da je siguran da će i Srbija biti u trci za tu investiciju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.