U trendu

Srbija gradi još jednu brzu prugu (FOTO/VIDEO)

Srbija počinje da gradi i drugu brzu prugu nakon završetka dela brze pruge Beograd-Budimpešta, izmedju Beograda i Novog Sada, jednog od prvih projekata u okviru kineske globalne inicijative „Pojas i put“.

Ovoga puta partner je Evropska unija sa kojom je Srbija potpisala ugovor o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd-Niš.

Projekat izgradnje brze pruge kroz centralnu Srbiju, u dužini od 230 kilometara, najveći je infrastrukturni projekat u Srbiji, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Mi ovde danas govorimo o jednom od najvećih projekata ikada. Ne samo infrastrukturnih. 610 miliona evra dobijamo na poklon od EU, od tih 2,775 milijardi evra. Mi iz budžeta dajemo 525 miliona evra, a ostalo ide iz Evropske investicione banke (EIB) i Evropske banke za obnovu i razvoja (EBRD). Milijardu i sto miliona od EIB, a 550 miliona evra od EBRD, pod najpovoljnijim uslovima, najnižim kamatnim stopama.“
/>
Vozovi na budućoj pruzi će se kretati brzinom od 200 kilometara na sat, a predsednik Srbije je ocenio da trenutno stanje na postojećoj pruzi između Beograda i Niša nije zadovoljavajuće.

„Mi smo železničku prugu Beograd-Niš otvorili 1884. godine, pre tačno 128 godina. Tada smo razdaljinu od 230 kilometara prelazili za 7 sati i 58 minuta. Danas putujemo šest sati i duže od šest sati. Ništa se nije promenilo 130 godina. Kada ovo budemo uradili Niš će biti udaljen od Beograda na sat i 40 minuta“, istakao je Vučić.

Vučić smatra da je brza brza pruga jedan od ključnih projekata koji može da pomogne u povezivanju zemlje sa regionom, omogući veću konkurentnost međunarodnog i tranzitnog železničkog saobraćaja, ali i da pomogne ekonomskom oporavku pre svega juga i istoka Srbije i zaustavi odlazak stanovništva.
 
„Sve ovo nam je potrebno i zbog stope rasta, kako bi smo mogli da smanjujemo razliku između sebe i najrazvijenijih evropskih zemalja. Moramo mnogo da ulažemo u centralnu Srbiju. A da ne pričam koliko će to novih kompanija dovesti, jer smo pričalo o tome da treba da dovedemo kapitalno intenzivne, tehnološki napredne kompanije u Niš“, rekao je Vučić.

Projektovanje plana brze pruge između Beograda i Niša biće završeno sredinom godine, kada sledi raspisivanje tendera za izgradnju. Završetak radova planiran je 2029. godine, a očekuje se da bi mogli biti gotovi i do kraja 2027. godine. Brzu prugu bi, prema projekcijama, koristilo oko 2,3 miliona putnika godišnje.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.