U trendu

'Srbija ima uslove za primenu novih tehnoloških rešenja'

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić ocenila je danas da je informaciona bezbednost ključni faktor u razvoju informacionog društva i da Srbija mora da odgovori ovom globalnom izazovu, iako se, za sada, nije direktno našla na meti masovnog sajber napada.

„Ubrzani tehnološki razvoj nalaže i praćenje procesa i rešenja koji donose benefite celokupnom društvu, za koje imamo solidnu legislativu i infrastrukturu, ali koje je potrebno dalje unapredjivati“, rekla je Matić na konferenciji povodom Svetskog dana telekomunikacija i informacionog društva.

Ona je istakla da je jačanje poverenja u procese digitalizacije, skladištenje i čuvanje podataka zarad njihove efikasne upotrebe, ključno za širu primenu efikasnih tehnoloških rešenja kao što su Internet of Things i Big Data (Big Dejta), kojem je posvećen ovogodišnji Dan telekomunikacija i informacionog društva.

Matić je dodala da je osim zaštite sistema i podataka za svrsishodnu primenu novih tehnologija u svim granama privrede i društva, potrebna i razvijena infrastruktura.

Podsetila je da je politika Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija u oblasti razvoja širokopojasne infrastrukture uskladjena sa Digitalnom agendom 2020, kao i da će nova zakonska regulativa biti uskladjena sa Strategijom za jedinstveno digitalno tržište 2025.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.