U trendu

Srbija je danas atraktivna investiciona lokacija

BEOGRAD – Unapređenje poslovne klime i konstantan rad na njenom stalnom razvoju je jedan od ciljeva Ministarstva privrede, izjavila je danas ministarka Anđelka Atanasković otvarajući onlajn sastanak Mreže lokalnog ekonomskog razvoja.

Skup je organizovala Stalna konferencija gradova i opština, a njegova tema je bila podsticajna politika na nacionalnom i lokalnom nivou.

„U svetskim ekonomskim razmerama postigli smo da se Srbija ostvari kao željena investiciona lokacija i da strani investitori biraju Srbiju za svoja ulaganja. To smo postigli ukupnom stabilnošću i insistiranjem na činjenici da ekonomski razvoj počiva na politici investicija“, poručila je Atanasković, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je objasnila da Ministarstvo privrede trenutno realizuje više programa podrške privredi kao što su podsticaji preduzetništva, za nabavku opreme, za mlade i žene preduzetnice, za početnike u poslovanju, kao i programi podrške ulaganja u izgradnju novih fabrika i proširenje postojećih proizvodnih kapaciteta dodatnim proizvodnim linijama sa novim zapošljavanjem.

„Od stupanja na snagu Zakona o ulaganjima do danas, dakle možemo reći u proteklom petogodišnjem investicionom periodu, Ministarstvo privrede je u saradnji sa privrednim društvima kojima su bila dodeljena sredstva podsticaja, uspešno okončalo 177 investicija čija je vrednost 158 milijardi dinara, odnosno oko 1,35 milijardi evra i koje su zaposlile preko 50.000 stanovnika u 78 opština“, podvukla je ministarka.

Atansković je dodala da se trenutno realizuje 113 projekata koje karakterišu novije tehnologije i još veća kapitala ulaganja u vrednosti 350 milijardi dinara.

„Nastojaćemo da nova veća ulaganja dovedemo u sve opštine i gradove, naročito one u kojima do sada nije bilo investicija koje je država podržala“, naglasila je ministarka.

Ona je izrazila zadovoljstvo što veliki broj opština već koristi različite načine podrške ulaganjima.

„Analize pokazuju da se različiti instrumenti pomoći uveliko koriste u velikom broju opština i da se to odnosi kako na podsticaje iz lokalnog budžeta, tako i na dodelu građevinskog zemljišta koje je u javnoj svojini, na zakup poslovnog prostora pod povoljnijim uslovima, opremanje poslovnog prostora, odricanje od lokalnih javnih prihoda, učešće u infrastrukturnom opremanju investicionih lokacija, i druge oblike podrške“, objasnila je ministarka privrede.

Atansković je zaključila da treba nastaviti sa posvećenim radom u ovoj oblasti radi postizanja još boljih rezultata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.