U trendu

Srbija kupuje zgrade za ambasade u četiri zemlje

Srbija bi uskoro trebalo da kupi zgrade za svoje ambasade u četiri prestonice i tako se reši podstanarskog statusa i velikih kirija koje plaća za iznajmljivanje kvadrata u Vašingtonu, Sarajevu, Kanberi i Skoplju, pišu današnje Novosti.

Prema informacijama tog lista, u planu je i da Srbija u narednih 10 godina pazari ukupno 20 nekretnina širom sveta koje bi se koristile za diplomatske potrebe.

U Australiji, SAD, BiH i Makedoniji, navode „Novosti“, Srbija već ima četiri nekretnine, ali su one uglavnom neuslovne, zahtevaju ozbiljnu rekostrukciju i ne koriste se za potrebe srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništva.

„Novosti“ navode da je ideja da se nekretnine koje su u vlasništvu Srbije, a ne koriste se – prodaju, a novac uloži u kupovinu uslovnih objekata u koje bi se trajno smestile srpske dilomate.

Sličan plan trebalo bi da bude primenjen i od novca dobijenog iz procesa sukcesije bivše imovine SFRJ, odnosno od prodaje zgrada i stanova koje nijedna država nije htela da nasledi, dodaje list, navodeći kao primer da bi samo od stana u Njujorku, na Petoj aveniji, čija je vrednost procenjena na 1,8 miliona dolara, Srbiji trebalo da pripadne skoro milion.

„Novosti“ preciziraju da u Kanberi Srbija u vlasništvu ima rezidenciju, plac od 1.422 kvadratna metra i zgradu od 516 kvadrata, „čija je knjigovodstvena vrednost procenjena na 38,3 miliona dinara“, ali da ti objekti već godinama zvrje prazni.

S druge strane, ukazuju „Novosti, Srbija u tom gradu iznajmljuje oko 750 kvadrata za ambasadu i rezidenciju.

I u Vašingtonu, piše list, „Srbija ima plac od 960 i zgradu od 900 kvadrata, vredne 127,8 miliona dinara“, ali se i oni ne koriste jer je potrebno uložiti značajna sredstva u obnovu.

S druge strane, ističu „Novosti“, Srbija plaća kiriju za iznajmljivanje ambasade i rezidencijalnog stana (oko 700 kvadrata).

List navodi da u Skoplju Srbija u vlasništvu ima samo montažni objekat „Besko“, u koji je smešteno konzularno odeljenje, a da se za potrebe DKP u tom gradu iznajmljuje oko 1.000 kvadrata.

Kada je reč o BiH, „Novosti“ navode da Srbija nekretnine ima samo u Banjaluci – generalni konzulat i stan od oko 1.500 kvadrata, vrednih 54 miliona dinara, a da u Sarajevu rentira oko 700 kvadrata za ambasadu i rezidencijalne potrebe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.