U trendu

Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom

BEOGRAD – Predsednik Skupštine Udruženja za gas Vojislav Vuletić izjavio je danas da Srbija ne bi trebalo da ima problema sa snabdevanjem gasom, ali da je neophiodno da se pre zime napune skladišta ovim energentom.

On je gostujući na RTS-u ocenio kako mi ne bi trebalo da strepimo od eventualnih zastoja transporta kroz gasovod, poput onoga što se dešava sa Severnim tokom 1.

„Mi imamo Balkanski tok koji je potpuno nov i na njemu nema nikakvih problema, a imamo i gasovod sa severa koji preko Mađarske i Ukrajine dolazi do nas. I bilo da se nešto desi na jednom ili drugom, možemo da se snabdevamo. Lično, ne verujem da ćemo mi imati bilo kakvih problema, jer je skladište već dosta popunjeno, a i dalje se puni“, rekao Vuletić.

On smatra da Rusi nemaju nikakav interes da obustave isporuku gasa Evropi, jer na to tržište godišnje isporuče oko 200 milijardi kubnih metara, od čega zarade oko 100 milijardi evra, pa su zainteresovani da što više gasa prodaju

Vuletić je dodao da u pirlog tome govori vest da je posle remonta Severnog toka 1 gas ponovo počeo da teče ka Evropi.

On naglašava da je poziv Evropske komisije na smanjenje potrošnje gasa u članicama EU za 15 odsto nepotreban.

„Mislim da nema potrebe za bilo kakvim uštedama, gasa u Evropi ima, a kako će da se raspodeli zavisi od Evropljana a ne od Rusije“, rekao je Vuletić.

Naglasio je da je važno napuniti skladišta gasa i ocenio kako je cena tog energenta sada visoka, jer ni jedno skladište u EU nije puno.

„Cene gasa ne određuju ni Rusi, ni Nemci, ni Srbi, već oni koji imaju puna skladišta i sada se igraju sa cenama“, smatra Vuletić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.